сряда, 8 май 2024 г.

Сандвичи с пилешко и къри /Chicken Curry Sandwich Recipe

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

И тази година Великден мина и замина и ето ни отново в работната седмица. Надявам се празникът да е минал добре при вас, да сте си починали и похапнали, аз не мога да се оплача. Даже успяхме да излезем една вечер навън с половината, и за първи път оставихме Боян да спи при баба му. Много е странно бе усещането да не е у дома. Така жадуваната тишина ни се стори скучна и ненеужна и много скоро след това и двамата почнахме да издаваме неговите актуални звуци с уста, за да запълваме празнината. Вече нищо не е същото, ни без него, ни с него. Всеки ден е нещо ново, различно и неочаквано, особено когато си свикнал достатъчно години да се грижиш за собствения си комфорт. Обаче едно нещо върви по линия на цялото семейство и това е, че май всички си обичаме храната. 

За мое щастие Боян започна да си хапва добре от нашата храна и ще захвърля скоро досадния пасатор и безвкусните пюрета. Обича месо, супи, яхнии, тиквички, нудели и въобще всичко, което е сготвено с мерак и не е само с една съставка. Сигурна съм, че би одобрил и днешните сандвичи, за които е още малък, но баща му и баба му им се отядоха. 

Както ви казах, аз гледам да готвя периодично повече ту закуски, ту основни ястия и тези сандвичи бяха за "Седмицата на Закуските". Ами какво да ви кажа, друго си е в хладилника да ви чака такъв богат сандвич с пилешко, а подправките и сосът са просто неописуеми. И все пак ще се наложи да ви ги опиша, ако искам да ви дам рецептата, а наистина има желание да го направя, затова да започваме. 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:

За тестото:
Около 500 г брашно
175 мл вода
1 с.л. захар
1 пак. суха мая ( 7 г) 
60 мл олио
50 г кисело мляко
1 ч.л. сол

Върху питките:
100 г рендосан кашкавал
100 г жълт лук
100 г крема сирене


Месото:
350 г пилешки гърди Лудогорско пиле
120 г жълт лук
1 -2 ч.л. къри
1 / 2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. кайенски пипер
черен пипер на вкус

Сос:
100 г майнонеза
50 г сладко чили сос
1 ч.л. горчица

Започваме с направата на тестото за питките. За целта пресяваме брашното в купа, правим кладенче и прибавяме всички съставки без солта. Нея прибавяме малко по-късно при замесването на тестото, постепенно. 

 

Оформяме меко, нелепнещо тесто, което оставяме да втаса и удвои обема си. 


През това време си нарязваме лука за месото на тънки полумесеци, а месото на кубчета. 
В загрята мазнина запържваме лука докато стане прозрачен и омекне и прибавяме месото. Аз предпочитам българско месо, затова избирам Лудогорско пиле.  
Пържим няколко минути, докато побелее и прибавяме подправките. Пържим още няколко минути, докато почне да хваща загар и се получи вкусен сос от самосебе си, но месото остава все така сочно. Дърпаме от огъня да се охлади. 

 

През това време разделяме вече власатото тесто на осем топки. Всяка от тях разточваме на кръг с размери около 20 см и намазваме половината от него с крема сирене. 
Свиваме тестото на половина и затваряме на плик. 

 

Редим в тавичка, а отгоре намазваме още малко крема сирене, а след това разпределяме от нарязания за питките лук и реносан кашкавал. 
Пъхаме да се пекат във фурната на 190 градуса. 

 

През това време смесваме съставките за соса в купа и прехвърляме месото при него, овкусявайки го още веднъж с вкусния сос. 
Препоръчвам ви да опитвате и направите соса спрямо вашия вкус, дори ако се наложи да промените количеството на някои съставки. 

 

След като питките са готови, извадете и разтворете - те се отравят толкова лесно. 


Напълнете с месо, аз добавих и малко свежа маруля.


Ще забравите за дюнерите и всякакви други сандвичи, щом опитате тези. Обещавам ви. 


Толкова са вкусни, а питките само допълват цялата картинка. 

Кой е  казал, че всичко трябва да е вътре, а не и самото хлебче да е овкусено? 


Може да направите първо питките или пък месото, ако ви е трудно да правите двете наведнъж.
За най-добър резултата си омесете тестото, оформете питките и ги пъхнете да се пакт, През това време сгответе месото, но е добре както винаги да сте си приготвили всичко на масата и сосът да е готов, тъй като и на питките не им трябва много време. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




събота, 4 май 2024 г.

Козуначено зайче / Easter Bunny Easter Bread

 

"Велика събота" е и не помня от кога не съм писала рецепта в самия ден на пускането й, затова вярно си е Велика събота за мен. Наскоро експериментирах с една рецепта и козунаците, които мога да оформя с нея, като първата част бяха тези вкусни Козуначени ладии ( видео рецептата за тях вижте тук). От там може да прочетете или видите повече подробности за приготвянето на тестото, за да не пиша отново рецепта сега.

Харесах и идейката за оформяне от едно квасено хлебче, което мярнах преди време в Инстаграм и реших да я пресъздам с тазгодишните козунаци. Не е никак трудно, но затова пък е много, много забавно.   Ето как:



Тази рецепта може да видите и във 
Необходими продукти: 
Около 700 г брашно София мел
300 мл хладко прясно мляко
150 г захар
1 пак, суха мая ( 7 г)
2 цели яйца + един жълтък
113 г масло
1 ванилия
кората на един портокал и на един лимон
Още:
яйце за намазване и захар за поръсване

Вече ви показах замесването на тестото ТУК, като за зайчето използвах половината от описаната доза.  Не съм слагала плънка в него, освен ароматите, но ако искате може да добавите такава. Аз исках тестото да е гладко за оформяне и да няма неравности, за да се оформи по-красиво зайчето, затова я пропуснах. 


От тестото оформих лек овал ето така. 


Отрязваме първо една черта напречно от задната част и от нея оформяме опашката на топче. 
От двете страни на долната част правим полуразрези и обръщаме навътре за да оформим карчетата ето така. ( Вижте видеото за повече насоки) 


Правим пълни разрези от същия тип в горната част, като тези две дълги парчета слагаме за ушички отгоре, а острени изрязваме още малко за ръчички. 

Оформяме главата като слагаме две стафиди за очички и една за носле, а с по-дебел конец връзваме главата и ушичките, за да не се изместят по време на печене.
Поръсваме със захар по ушичките или опашницата по желание :) 


Мажем с леко размито яйце зайчето и пъхаме да се пече в загрята фурна на 160-170 градуса докато се зачерви. 


Толкова е вкусничко и сладичко, че да го изядеш :) Ама за разлика от желанието ми да изям Боян постоянно, тук наистина мога :) 
Весело посрещане на празника, приятели! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 






четвъртък, 2 май 2024 г.

Сурова здравословна шоколадова морковена торта / Raw Chocolate Carrot Cake


Тази рецепта може да видите и във 

Българите обичаме да си угаждаме в харната в делниците пък камо ли по празниците. Сигурна съм, че и този Великден няма да липсват много от традиционните гозби и десерти на великденската трапеза, а след агнешкото, дроб сaрмата, салата с марулq и около 10-20 варени яйца, които баба ти те накарала да счупиш с борене с родата, определено трудно намираме място за десерт. И тогава се вадят козунаците, които съвсем те довършват, защото тестеното определено не е нещо, което заема малко място в стомаха.

За тези от вас, които искат да похапнат нещо сладко и по време на празниците, а и след това, но без угризения и да не нарушават диетата си за лятно тяло ви предлагам днешната епична шоколадова торта, която не само е напълно сурова, ами се прави и само с какао, така че и шоколад няма дето се казва.

За мен това  е много здравословна торта, в която няма да намерите нищо, което не трябва да е там или не е добре да се консумира, затова не се притеснявайте, ами обелете два моркова и си я спретне още сега. Утре обаче минете да ми напишете колко е била вкусна, защото само толкова искам аз в замяна.

 Хайде да ви покажа как се прави.

Необходими продукти:
2 големи моркова ( 2 ч.ч. рендосани) 
1ч.ч. кокосови стърготини
1.ч.ч орехи ( нарязани)
1 ч.ч.. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. какао Picantina
200 г фурми

За крема:
250 г маскарпоне
2-3 с.л. какао Picantina
2-3 с.л. заквасена сметана
сироп от агаве на вкус
какао за поръсване отгоре



Започваме като нарязваме орехите и накиснатите предварително, за да омекнат фурми на парченца. 


В купа слагаме рендосаните моркови, фурмите, кокоса, овесените ядки, орехите и какаото.


Разбъркваме всичко, най-добре на ръка, така че да получим еднородна, шоколадова плътна маса, която прехвърляме в тавичка с размери 20 см и изравняваме. 



Пъхаме в хладилника да стегне, а през това време се заемаме с крема. 
В купичка смесваме маскаренето, малко заквасена сметана, какао и сироп от агаве на вкус 


и прехвърляме върху тортата. 


Пъхаме пак в хладилника и оставяме да стегне за няколко часа.


Преди сервиране поръсваме отново с хубаво, тъмно какао, като това на Picantina e наистина идеално за целта. 


Получавате наистина шоколадов вкус, само с какао, а вижте само всички пластове на тотртичката. 


Любима, по-любима, най-любима е тази торта вече у дома и ако можех, сигурно бих я сервирала дори на сватбата ми. Обожавам усещането на ядките, сладостта на морковите и колко е сочна и вкусна.


А, прекараш ли виличката се реже като масло....


Всъщност знаете ли какво, отивам да си я направя пак :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...