Какво се е случило през месец Декември

 

Декември

31 декември 1528 г. Испанският флот превзема остров Майорка, с което приключва изгонването на арабите от Перинейския полуостров. 

Palma de Mallorca Bellver
 

Palma de Mallorca Bellver

31 декември 1600 г. Английската кралица Елизабет издала указ, с който узаконила английската Източноиндийска корабоплавателна компания. С този акт Англия се намесила решително в съперничеството за колонизацията на Индия и региона на Индийския океан. 

31 декември 1774 г. Джеймс Кук преминава от Атлантическия в Тихия океан и спира при северния бряг на о. Естадос в удобен залив, на който дава името Новогодишен, а островчетата, които го обграждат от север – Новогодишни. 

31 декември 1862 г. Край нос Хатерас по време на силна буря потъва героят от Гражданската война в САЩ, корабът, дал името си на клас крайбрежни броненосци, Monitor.

броненосец "Monitor"
Броненосец " Monitor"

31 декември 1915 г. Британския крайцер Natal потънал в залива Кромарти Фьорт след взрив в кърмовите погреби. Загинали 428 моряци.

Изображението „http://images22.snimka.bg/004900442-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

 Британски крайцер "Natal"
 Британски крайцер "Natal"

30 декември 1853 г. Английският ветроход Staffordshire, на път от Ливърпул за Бостън, се разбил на подводни скали край остров Сили. Загинали 178 човека.
 


29 декември 1975 г. Норвежкият нефторудовоз Berge Istra потънал в Северния Атлантик 3 минути след взрив на нефтени пари в танковете. От целия екипаж се спасили едва двама човека.

Изображението „http://images22.snimka.bg/004900438-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.
 От целия екипаж се спасили едва двама човека
 нефторудовоз "Berge Istra"
 Оцелелите от екипажа

29 декември 2004 г. Умира к.д.п. Радко Добрев Радулов. Роден в гр. Варна на 25 май 1948 г., завършва ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1971 г. и започва работа в Параходство БМФ като трети помощник - капитан.

От 1974 г. до 1990 г. е в различни административни структури, в т.ч. и кмет на район „Варненска комуна”. На 20 февруари 1990 г. се завръща в БМФ и преминава по всички длъжности до капитан далечно плаване. От 22 май 1997 до 10 май 2004 г. е капитан на моторните кораби „Витоша”, „Перелик”, „Околчица”, „Богдан” и ро-ро „Царевец”. След това е назначен за началник на отдел „Административно обслужване” в БМФ – пост, на който го заварва смъртта.


28 декември 1416 г. В Китай е издаден императорски указ за организиране на петата експедиция на китайския пътешественик Чжан Хъ (Zhang Shijie). Тя трябвало да достигне до пристанище Малинди на Индийския океан и да установи непосредствена връзка с източното крайбрежие на Африка. Тази задача Чжан Хъ изпълнява през 1418 г. 

 

28 декември 1809 г. Роден е Александър Кашеваров – руски военноморски капитан и хидрограф, изследовател на североизточната част на Северна Америка. През 1838 г. оглавява хидрографска експедиция за изследване на Чукотско море. Съставя карти на Охотско и Берингово море.

28 декември 1897 г. Подписан е договор между Русия и английската корабостроителница „Армстронг енд Уитворд” за построяването на първият в света мощен ледоразбивач Ермак.

ледоразбивач "Ермак"
 ледоразбивач "Ермак"

 


27 декември 1831 г. От Девънпорт, Англия, отплава научноизследователският експедиционен кораб "Бигъл" под командата на капитан Робърт Фицрой. В експедицията, която има за задача да проучи и картира бреговете на Чили, Патагония и Огнена земя, участва и големият английски учен Чарлс Дарвин, основоположник на еволюционната теория за произхода на видовете. По време на плаването, замислено като двегодишно, а продължило почти пет години, Дарвин събира изключителен фактологически материал, с който обосновава и своето учение.

експедиционен кораб "Beagle"
 експедиционен кораб "Beagle"
 
Изображението „http://images22.snimka.bg/004900419-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

27 декември 1848 г. Роден е Степан Осипович Макаров, известен руски вицеадмирал, учен и теоретик на военноморското дело. Завършва морско училище на 17 години. Служи в Тихоокеанския и Балтийския флот на Русия. Участва в освободителната за България Руско-турска война (1877 – 1878 г.). През 1886 – 1889 г. като командир на корветата „Витяз” осъществява околосветско плаване. За втори път обикаля света с кораб през 1894 – 1896 г. По негов проект е построен първият в света мощен ледоразбивач „Ермак”, с който Макаров извършва плавания до Шпицберген, Баренцово море, Земя Франц Йосиф и Нова земя. Автор е на редица научни трудове. След избухването на Руско-японската война от 1904 – 1905 г. е назначен за командващ Тихоокеанската руска ескадра. Ръководи отбраната на пристанище Порт Артур. На 31 март 1904 г. загива на борда на броненосеца „Петропавловск”.

Степан Осипович Макаров
 Степан Макаров

27 декември 1916 г. В Егейско море германската подводница U-47 потопила френския броненосец Gaulois

 Изображението „http://images22.snimka.bg/004900421-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.
 броненосец "Gaulois"

27 декември 1956 г. Финансиран със средства на ООН флот започнал разчистването на Суецкия канал от мини. Войските на ООН започнали да подменят френските и британските десантни военни части в района на канала в изпълнение на на резолюцията на Световната организация. С това фактически се пристъпило към ликвидирането на Суецката криза.
 


26 декември 1492 г. Флагманският кораб на Христофор Колумб "Санта Мария" се разбил на подводен риф. От неговите останки бил построен първия форт на територията на новооткритите земи - "Навидат".

 Флагманският кораб на Христофор Колумб „Санта Мария”
 кораб „Санта Мария”

26 декември 1853 г. В пристанището на Ню Йорк пожар унищожава рожбата на Доналд МакКей, американския клипер Great Republic. В последствие корабът е построен отново и плава до 1872 г., когато по време на буря загива край Бермудските острови. 

американския клипер "Great Republic"
 клипер "Great Republic"

26 декември 1943 г. В "Новогодишния бой" край Норд Кап, Норвегия, британска групировка кораби, включваща и линейния кораб "Duke of York", потопява германския линеен кораб "Scharnhorst".  

„Новогодишния бой” край Норд Кап, Норвегия
„Новогодишния бой” край Норд Кап

26 декември 1969 г. Израелски моряци откраднали от пристанище Шербур (Франция) пет кораба, които французите отказвали да предадат на Израел, заради международни санкции.
 


25 декември 1497 г. Португалската морска експедиция, водена от Вашку да Гама, на път за Индия достигнала висок бряг в източната част на Африка и отпразнувала там Рождество Христово. Поради това и брегът бил наречен Натал (Рождество).

Морска експедиция, водена от Вашку да Гама
експедицията на Вашку да Гама
25 декември 1941 г. Японската експанзия в Тихия океан достигнала своя връх с дебаркирането в Хонконг. Британският гарнизон там не успял да окаже никаква съпротива. За успеха на японците изключително много допринесли специално обучените самураи-плувци, които обезвредили минното заграждение пред острова. След катастрофалното за американците нападение над Пърл Харбър това бил вторият голям успех на японците в Тихия океан през Втората световна война.

На 25 срещу 26 декември 1929 г. В Мраморно море, на 80 мили от Истанбул, потъва параход „Варна на Българското търговско параходно дружество. Виновник за гибелта му е 8000-тонния гръцки параход „Хрисис”, който след неправилна маневра се врязва със страшна сила в десния борд на българския кораб. Загиват 27 души, включително и целият команден състав начело с капитан Никола Бабев, който не пожелава да напусне поста си. Това е най-тежката катастрофа в мирно време на кораб на БТПД.

Гибелта на параход „Варна”
 Първа страница на сп. "Морски сговор"

25 декември 1976 г. Египетският пътнически кораб Patria потънал в Червено море след като на борда му избухнал пожар. Загинали 150 човека.
 


24 декември 1524 г. В пристанище Кочин, Индия, умира португалецът Вашку да Гама. Предполага се, че е роден в град Синиш, южно от Лисабон, през 1469 г. Натоварен от крал Мануел І да открие морски път до Индия, той умело използва опита на своите предшественици Диогу Кан и Бартоломеу Диаш, стига до нос Добра надежда и като го заобикаля, прониква до източното крайбрежие на Африка. От пристанище Милинди взима на борда на кораба си арабски лоцман и воден от него, пресича Индийския океан. Стига до индийския бряг при град Каликут (дн. Кожикоде). През 1502 – 1503 г. повтаря плаването си до Индия начело на бойна флотилия от 13 кораба. Със сила принуждава индийските крайбрежни градове да се подчинят на португалския крал. Плаванията на Вашку да Гама изиграват голяма роля за утвърждаване на португалското морско могъщество, което за дълго време е решаващо за развитието на този регион на Индийския океан.

 Вашку да Гама
 Вашку да Гама

24 декември 1811 г. Британските линейни кораби Deffence и St-George загинали на плитчина покрай крайбрежието на Ютландия. На първия кораб от 593 члена на екипажа се спасили шестима, а от втория от 738 - 7 човека. 

Британските линейни кораби "Deffence" и "St-George"
 корабите "Deffence" и "St-George"

24 декември 1853 г. Американският параход San Francisco потънал край бреговете на Калифорния. Преди гибелта на кораба на борда му избухнала епидемия от жълта треска. Загинали 240 човека. 

24 декември 1895 г. На британския броненосец Repulse се взривил въглищен газ в яма на левия борд в резултат на опит да се проникне там с фенер, имащ открит пламък.

британския броненосец "Repulse"
 броненосец "Repulse"

24 декември 1929 г. Утвърден е Правилник за дейността на Практическото рибарско училище във Варна. То е официално открито през февруари 1921 г. Задачата му е да подготвя професионални рибари за модернизиране на риболова в Черно море. В училището се записвали предимно деца на рибари и сирачета от войните. Изучавали се ихтиология, морско дело, конструкция на плавателни съдове, изработка на риболовна техника. За нуждите на обучението бил закупен риболовния кораб „Рибар”.

24 декември 1944 г. В Ламанша след атака на германската подводница U-486 потъва белгийският пътнически кораб Leopoldville, превозващ американски войници от 66 пехотна дивизия. Загиват 763 човека (по други данни 802). За тях днес напомня мемориал, издигнат във Форт Бенинг, Джорджия.

белгийският пътнически кораб "Leopoldville"
 кораб "Leopoldville"

 


23 декември 1527 г. Мореплавателят Себастиан Кабот, като плавал срещу течението на река Парана, стигнал до устието на река Парагуай. Тук станало сражение с местните индианци, в което Кабот загубил 25 души от експедицията си и бил принуден да сключи примирие с тамошния вожд. Получил храна и подкрепления от него той продължил във вътрешността на континента, за да търси „Сребърната планина”, но не е известно докъде е стигнал. Две години по-късно, в края на септември 1529 г. се завърнал при устието на Ла Плата в построения от него форт, но не заварил там никой от колонистите и оставения да ги охранява гарнизон. Това го принудило да се завърне в Испания.

Мореплавателят Себастиан Кабот

23 декември 1606 г. Корабът на испанския мореплавател Педро Ернандес Кирос навлязъл в залива Навидат (Рождество) на територията на днешно Мексико. Мореплавателят, който сериозно се разболял по време на четиримесечния преход от остров Ернандес, бил свален почти без пулс от кораба и само навременната медицинска помощ върнала живота му. Тази експедиция на Кирос влязла в историята на испанската експанзия в Новия свят, в която не загинал нито един човек.

23 декември 1896 г. Американският параход State of Georgia отплавал от пристанище Данциг и изчезнал безследно в морето. Построен през 1873 г. като „Georgia” той бил преименуван през с.г., тъй като вече имало кораб със същото име. Бил собственост на американската корабна фирма „Allen line”. В последния си рейс имал на борда си 32-ма пътници.
 


22 декември 1729 г. В град Сен Мало е роден френският мореплавател Никола Тома Марион Дюфрен. Постъпва във флота много млад. На 17 години е вече фрегатен лейтенант. През 1771 г. оглавява френска експедиция, която е изпратена да търси нови земи на изток от Мадагаскарския меридиан. Открива остров Есперънс (преоткрит пет години по-късно от Дж. Кук), както и островите Посесион и Крозе. На 8 юни 1772 г. той прави фатална грешка. Въпреки предупрежденията на капитан Кук, че остров Матуаро е населен с човекоядци, слиза на неговия бряг и е убит заедно с придружаващите го. Успява да се спаси само един моряк.

22 декември 1819 г. Руският мореплавател Фадей Фадеевич Белинсхаузен открива близо до Антарктида три острова. Те получават имената на помощниците на мореплавателя – лейтенантите Лесков, Заводовски и Торсон. Целият архипелаг е наречен на името на тогавашния морски министър на Русия – маркиз Дьо Траверсе. 

 Руският мореплавател Фадей Фадеевич Белинсхаузен
 Фадей Фадеевич Белинсхаузен

22 декември 1928 г. След като напуска пристанище Ривър Плейт на път за Австралия със 75 човека на борда си, датският петмачтов барк Kobenhaven ("Копенхаген") изчезва безследно в Индийския океан. Последното съобщение от него е прието на 22 декември 1928 г., с което той съобщава позицията си, която е на 900 мили от остров Трищан да Куня. От тогава никой не знае нищо за съдбата на кораба и хората на него. 

датски петмачтов барк "København" („Копенхаген”)
 барк "København"

22 декември 1929 г. Над 300 души загиват при потъването край Хонконг на китайския параход Ли Ченг по време на буря.

22 декември 1963 г. Гръцкият лайнер Lakonia изгорял при пожар в Северния Атлантик. „Лакония” бил построен за корабната компания „Nederland Royal Mail Line” в Холандия през 1930 г. и плавал под името „Johan van Oldenbarnevelt”. През Втората световна война служил като войскови транспорт. След края й корабът се завърнал на гражданското поприще и обслужвал линията от Амстердам до Холандските Източни Индии. През 1951 г. корабът излязъл в ремонт и през 1959 г. отново се завърнал в океана, но вече като круизен кораб. През 1961 г. бил продаден на гръцката компания „Greek Line” и основно ремонтиран и преустроен в Генуа.
Под ново име, „Лакония”, корабът извършвал рейсове от Саутхемптън до Канарските острови. На 19 декември 1963 г. се отправил на коледен круиз от Саутхемптън за Канарите. След три дена пожар, започнал от фризьорския салон, сложил край на това плаване. Димът и пламъците предизвикали паника сред 651-мата пасажери. Разнородният екипаж нямал ясни инструкции за действия при бедствия и аварии и това била причината за неумелото спускане на вода на спасителните лодки и средства.
На сигналите за бедствието се отзовали корабите „Salta”, „Centaur”, „Montcalm”, „Export Aide” и „Charlesville”, които евакуирали 905 човека от пътниците и екипажа. 131 човека загинали в пожара заедно с кораба, като 89 от тях загинали на място, а 42-ма се водят за безследно изчезнали.
На 24 декември все още горящата „Лакония”, била взета на буксир от влекача „Herkules”, но на 29-и се преобърнала и потънала в района на остров Мадейра.
Гръцкият лайнер "Lakonia"
 лайнер "Lakonia"
  

21 декември 1866 г. Австро-унгарският флот извършва първия сполучлив опит с торпедо. Създател на новото оръжие е Робърт Уайтхед, който развива идеята на австрийския морски офицер Иван Блага Лупис. Първото бойно торпедо изминава на собствен ход 800 метра и е оценено като много подходящо за разрушаване на мостове, закотвени кораби и др. Три години по-късно, след усъвършенстване, торпедото е дадено за серийно производство. 
 Робърт Уайтхед с изработемото от него торпедо
 Робърт Уайтхед с новото оръжие
 
австрийския морски офицер Иван Блага Лупис
  Иван Блага Лупис
21 декември 1914 г. Френският линеен кораб Jean Bart бил повреден от австрийската подводница U-12. Поемайки повече от 1000 тона вода, той се оттеглил в Малта за ремонт.
 Френският линеен кораб "Jean Bart"
 линеен кораб "Jean Bart"
21 декември 1916 г. Британските разрушители Negro и Host се сблъскали по време на щорм в Северно море. Двата кораба потънали. На първия загинали 80 човека, а на втория – 116.
 
21 декември 1916 г. Германският спомагателен кръстосвач Зеадлер (преустроен бивш ветроход) под командването на капитан Феликс фон Люкнер започва пиратския си рейд по търговските пътища в Атлантическия и Тихия океан. За 250 денонощия преплува 33 000 мили, без да влезе в пристанище. На бойната си сметка записва множество потопени кораби. 
Германският спомагателен кръстосвач "Seeadler"
 
капитан Феликс фон Люкнер
 кръстосвач "Seeadler"  капитан Феликс фон Люкнер
12 декември 1929 г. Китайският параход Lee Cheong потънал по време на щорм около Хонконг. Загинали повече от 300 човека.
 
21 декември 1941 г. 30 търговски се движели в конвой, охранявани от английския самолетоносач Audacity в района на остров Мадейра. В 22:33 часа единият от корабите бил торпилиран от германска подводница. От друг кораб били запалени фалшфойери, но вместо да осветят подводницата те осветили „Одесити”. От това се възползвал командирът на U-751. В 22:37 подводницата постигнала попадение в самолетоносача.
Когато торпедото се взривило, корабът се разтърсил, а кърмата му потънала под водата. Машините останали здрави, но корабът загубил управление. Той спрял и малко след това подводницата изстреляла по него още две торпеда. „Одесити” бързо отишъл на дъното. С него загинали 75 офицери и матроси, в това число и неговият командир – капитан ІІ ранг МакКендрик.
английския самолетоносач "Audacity"
 самолетоносач "Audacity"
 
21 декември 1943 г. Параходът „Балкан” е атакуван от подводница на траверс на нос Компи в Егейско море. Две торпеда попадат в корпуса му и причиняват почти моменталната му гибел. Екипажът дава три жертви – машинния боцман П. Дишлийски, машиниста Атанас Диков и камбузинерът Ненчо Воденичаров.

20 декември 1847 г. Британската парна фрегата Avenger загинала край северното крайбрежие на Африка. От 200 човека екипаж се спасили едва 4-ма офицери и 5-ма матроси.

20 декември 1977 г. С яхтата "Кор Кароли" капитан Георги Георгиев завършва в Хавана, Куба, първото българско самотно околосветско ветроходно плаване, започнало от същото място точно преди година - на 20 декември 1976 г. Българският ветроходец постига най-добро време за еднокорпусна яхта дотогава - 201 дни и 9 часа плаване.

капитан Георги Георгиев

Капитан Георгиев на Кор Кароли

 капитан Георги Георгиев
 яхтата "Кор Кароли"

20 декември 1987 г. Филипинският ферибот Dona Paz се сблъскал по време на тайфун близо до остров Мариндук, в морето Сибуян, с танкера “Vector”. Избухнал взрив и двата кораба се подпалили, а след 20 минути потънали. Броят на жертвите достигнал 4386 човека. Това е най-голямата морска катастрофа с човешки жертви в мирно време в цялата история на корабоплаването.

Филипинският ферибот "Dona Paz"
 ферибот "Dona Paz"

 


19 декември 1492 г. След двуседмично плаване покрай бреговете на Еспаньола (дн. Хаити) флотилията на Христофор Колумб навлязла в широк залив, наречен от мореплавателя Санто Томе. Тук се състояла първата среща с местните жители, които посрещнали испанците много радушно. Няколко дни по-късно при заобикаляне на нос Антиен от същия остров корабът на Колумб „Санта Мария” се натъкнал на плитчина и се разбил. От останките му бил изграден първият форт, наречен Навидад (Рождество), на който останали 39 души от екипажа начело с Диего Аран. Със заселването на форта започнала колонизацията на Новия свят.

19 декември 1741 г. Умира Витус Йонасен Беринг - един от големите изследователи на Севера. Роден е в град Хорсенс, Дания, през 1681 г. През 1703 г. постъпва на морска служба в Русия. Служи в Балтийския и Азовския флот. В периода 1725 - 1730 г. ръководи Първата Камчатска експедиция, по време на която изследва източния бряг на Камчатка, преминава през протока между Азия и Америка, наречен по-късно Берингов. С Втората Камчатска експедиция, която оглавява през 1733 г., достига крайбрежието на Северна Америка през 1740 г. На връщане заболява тежко и умира на един от островите, който сега носи неговото име. 

 Витус Йонасен Беринг
 Витус Йонасен Беринг

19 декември 1788 г. В Ревел е роден руският мореплавател Ото Коцебу. На седем годишна възраст постъпил в Сухопътния кадетски корпус. Едва 16-годишен, участвал в околосветската експедиция на И.Ф. Крузенщерн (1803 – 1806 г.). През 1808 – 1809 г. във войната с шведите командвал трофейния кораб „Фрау Корнелия”. Второто си околосветско плаване осъществил като командир на брига „Рюрик” през 1815 – 1818 г., по време на което било установено наличието на две основни паралени островни вериги в Маршаловите острови. Извършил и трето околосветско плаване – през 1823 – 1826 г. като капитан на бойния кораб „Предприятие”. Починал на 3 февруари 1846 г.

руския мореплавател Ото Коцебу
 Ото Коцебу

19 декември 1872 г. При брега на Нова Гвинея хвърлил котва клиперът „Изумруд”, изпратен от руското правителство по молба на Руското географско дружество, за да вземе останалия там 15 месеца по-рано рудски пътешественик и изследовател на тихоокеанските острови Николай Николаевич Миклухо-Маклай. По време на продължителния си престой в Нова Гвинея Миклухо-Маклай извършил проучвания и сравнителни наблюдения на антропогенния тип и бита на папуасите от Източна и Западна Нова Гвинея. Когато стигнал на о. Ява, в Батавия той публикувал своите наблюдения, с които оповестил на научния свят за бедственото положение на папуасите в резултат от колонизацията на островите от европейците. 

Николай Николаевич Миклухо-Маклай
 Миклухо-Маклай

19 декември 1926 г. Във Варна се провежда учредителният конгрес на Съюза на българските моряци. Избрано е централно настоятелство с председател капитан Васил Каракостов. Изградени са клонове във Варна, Русе, Свищов, Несебър, Бургас, Поморие, Созопол, Ахтопол и София , а за около година след учредяването му и в редица други населени места и броят на членовете му достига 800. Дейността на Съюза на българските моряци обаче не е постоянна и последователна. Влиза в противоречия с Българския народен морски сговор, формално се присъединява към други профсъюзи и постепенно губи доверието на своите членове. 

19 декември 1941 г. В пристанище Александрия италиански бойни плувци от Х флотилия MAS, под ръководството на княз Джулио Боргезе, взривили английските линейни кораби Valiant и Queen Elizabeth, а също така потопили танкер, намиращ се в пристанището.
По този начин италианците удържали една от най-блестящите победи в историята на морските войни. Шестима човека повредили силно два линейни кораба в строго охраняваното пристанище и потопили танкер. Фактически до края на войната с Италия (септември 1943 г.) те така и не влезли в строя.

княз Джунио Валерио Боргезе
 Джунио Валерио Боргезе

19 декември 1944 г. Японският самолетоносач Unyru, намирайки се в Източнокитайско море на около 200 мили югоизточно от Шанхай, бил атакуван от американската подводница "Redfish" SS-395: в 16,35 ч. едно от четирите изстреляни торпеда попаднало в десния борд на самолетоносача точно под мостика. Корабът загубил ход и се накренил надясно. След 15 минути, в 16,50, когато последствията от попадението били ликвидирани, в десния борд на Unyru в района на носовия подемник попаднало още едно торпедо, и това попадение станало фатално - от взрива му детонирали разположените на долната хангарна палуба ракети "Ока", което предизвикало увеличаващи се разрушения в носовата част, и в течение на 7 минути корабът потънал. Заедно с него загинали неговият командир и 1238 офицери и матроси. Разрушителят "Сигуре" спасил само 146 човека и след безуспешни търсения, продължили още едно денонощие, се отправил към Сасебо, където пристигнал на 22 декември. 

 Японският самолетоносач "Unryu"
 самолетоносач "Unryu"
американската подводница "Redfish" SS-395

 подводница "Redfish" SS-395

19 декември 1963 г. Гръцкият кораб Laconia е обхванат от пламъци и потъва в района на португалския остров Мадейра. Загиват 128 души.

19 декември 1969 г. Съветска подводница от проект 667А Навага (Yankee I) за първи път в света изпълнява осемракетна залпова стрелба.

Съветска подводница от проект 667А Навага (Yankee I)
 подводница от проект 667А Навага (Yankee I)

 


18 декември 1501 г. Португалската експедиция, в която участва и Америго Веспучи, открива нос Сан Томе на източното крайбрежие на Южна Америка.

Америго Веспучи
 Америго Веспучи

18 дкември 1642 г. Експедицията на холандския мореплавател Абел Янсзон Тасман намерила удобен залив на брега на Нова Зеландия. Тук се състояла първата среща на холандските моряци с маорите – коренното населениена архипелага. Двете страни не могли да преодолеят взаимното си недоверие и в последвалия въоръжен сблъсък загинали трима холандски моряци. Тасман нарекъл мястото Залив на убийците.

холандски мореплавател Абел Янсзон Тасман
Murderers' Bay
 Абел Янсзон Тасман  Залива на "убийците"

18 декември 1688 г. Начело на десантния си отряд Вилхелм Орански влязъл в Лондон. Английският крал Джеймс ІІ бил принуден да избяга в Ирландия под закрилата на френска ескадра. В следващите дни в Ламанша, източно от остров Уайт, станало голямо сражение между френския флот и съюзническия англо-холандски флот. Френският адмирал Турвил се възползвал от численото си превъзходство – 70 линейни кораба срещу 56 на съюзниците – и успял да обхване в клещи англо-холандската ескадра. Нерешителността на нейния командващ адмирал Хърбърт довела до фатално разкъсване на бойния строй на корабите между авангарда и центъра и обрекло съюзниците на неминуемо поражение. Те изгубили 16 кораба, останалите били разпръснати и само отказът на французите да ги преследват спасил флота на адмирал Хърбърт от пълен разгром.

Вилхелм Орански
 Вилхелм Орански

18 декември 1879 г. Bizantion – френски пътнически кораб с водоизместимост около 1000 т пътувал от Марсилия към Истанбул, с 260 пътници на борда. Търсейки убежище от започналата буря в пристанище Лампсаки, корабът влязъл през нощта в порта, за да застане на котва. Там вече стоял на две котви английският параход „Риналдо” (1660 рег.т). Той нямал котвени светлини и „Византия”, чийто капитан не го забелязал, се оказал в опасна близост до него. От силата на щорма френският кораб бил хвърлен към форщевена на стоящия на котва съд. След 5 минути корабите се отделили, а получилият пробойна „Византия” потънал. Загинали 150 човека, като неколцина от пасажерите успели да се прехвърлят от потъващия кораб на палубата на „Реналдо”. Останалите хора се спасили с корабните лодки.


17 декември 1500 г. От о. Еспаньола (дн. Хаити) е докаран в Испания великия мореплавател Христофор Колумб, окован във вериги от губернатора Франсиско Бобадиля. Кралят и кралицата на Испания освобождават Колумб от оковите, но не възстановяват правата му на вицекрал на новооткритите земи. Мореплавателят е отстранен и от организирането на следващите експедиции до Новия свят. Едва в 1502 г. Колумб успява да се отправи в своето четвърто, последно плаване, като минава покрай брега на Централна Америка – от Хондурас до Панама. Това плаване се оказало крайно несполучливо и в 1504 г. Колумб се завръща в Испания само с един кораб.

Христофор Колумб
 Христофор Колумб
17 декември 1927 г. Край нос Код американската подводница S-4 по време на изплаване в мрака попаднала под форщевена на разрушителя „Paulding”. От удара в носовия акумулаторен отсек се образувала пробойна с размери 300х700 мм, в която останало и парче от вълнореза на разрушителя. Наводнена S-4 легнала на дъното на дълбочина малко повече от 30 м. След известно време по вентилационните тръби водата проникнала в централния пост. С два наводнени отсека подводницата вече не била в състояние да изплава.

От 39 човека екипаж, в момента на аварията 13 загинали. За спасяването на останалите живи била организирана мащабна спасителна операция. Спасителния кораб на американския флот „Falcon” и опитни водолази, без да се съобразяват с налетелия щорм, в продължение на 60 часа поддържали връзка с подводничарите, но не успели да вдигнат подводницата на повърхността Това станало едва на 17 март 1928 г. 

американската подводница S-4
 подводница S-4

17 декември 1939 г. Германският джобен линкор Admiral Graf Spee е потопен от екипажа си край Монтевидео след боя при Ла Плата.

 Потапянето на линкора "Admiral Graf Spee"
 Церемонията във връзка с потапянето на "Admiral Graf Spee"

17 декември 1944 г. Военноморският флот на САЩ понесъл огромни загуби: 800 човека загинали, 146 самолета от палубната авиация и два разрушителя потънали, а 13 разрушителя получили сериозни повреди. Причина за това бил не Императорския флот на Япония, а мощен тайфун (скоростта на вятъра достигала 160 възела - почти 300 км/ч). Трагедията станала на 500 мили на изток от остров Лусон (Филипините) по време на зареждане с гориво. Извършвайки кръгово маневриране в очакване на подхода на танкерите-бункеровчици, корабите изпитвали силно бордово клатене.

След драматичния епизод, щетите от който, по оценката на главнокомандващия военноморските сили на САЩ, превишили загубите в бойни операции, американците започнали интензивни изследвания на тропическите циклони. Оттогава започнали полети на самолети-разузнавачи, снабдени с метеорологични прибори.
 


16 декември 1515 г. В индийското пристанище Гоа, на борда на кораба си „Флор де Роза”, на 62-годишна възраст умира вицекралят на Португалска Индия Алфонсо д’Албукерк. Изключително жесток, но способен военачалник и дипломат, той за по-малко от 10 години присъединява към португалската корона богатите острови Ормуз и Сокотра, перлата на Индия – Гоа, княжествата Шаул, Батикала, Камбая, Диу и най-могъщото индийско царство Декан. Албукерк поставя под португалско владичество Малака и легендарната родина на подправките Молукските острови. Подчинява му се и раджата на Каликут, дотогава дългогодишен васал на арабите. Въпреки изключителните му заслуги за укрепване и разпростиране на португалското присъствие на африканския и индийския бряг, изпада в немилост пред короната и в резултат на дворцови интриги дни преди смъртта си е отстранен от длъжността вицекрал на Индия.

Алфонсо д’Албукерк
 Алфонсо д’Албукерк

16 декември 1901 г. Сенатът на САЩ ратифицира Втория договор Хей - Паунсофт между САЩ и Великобритания, по който САЩ получават правото да строят канал на Панамския провлак. Зоната на Панамския канал в бъдеще ще се намира под юрисдикцията на САЩ. 

16 декември 1906 г. Круизната яхта Prinzessin Victoria Luise се качва на скали близо до фара Плумб Пойнт край Порт Ройал, Ямайка. Построена през 1900 г. в Blohm & Voss, Хамбург, тя е използвана за круизни плавания в Средиземно море.

В последния си круиз отплава от Ню Йорк на 6 декември 1906 г. за Ямайка. След пилотска грешка яхтата попада на скалите край Кингстаун. Всички пътници и екипаж са благополучно свалени от борда на кораба. На следващия ден излязлата силна буря разрушава яхтата.

 . Круизната яхта Prinzessin Victoria Luise
 яхта "Prinzessin Victoria Luise"

16 декември 1941 г. Влязъл е в строя японският линеен кораб Yamato – най-големия линкор в света.

 Японският линеен кораб Yamato
 линеен кораб "Yamato"
16 декември 1941 г. По време на силна буря, в момент когато съпровождали конвой до остров Малта се сблъскали британските самолетоносачи Illustrious и Indomitable. „Иласриъс” получил повреди в носовата част на левия борд.
самолетоносач "Illustrious"
 самолетоносач "Illustrious"
16 декември 1941 г. В Дили, Португалски Тимор, след заболяване от малария умира французинът Ален Жербо, един от най-известните самотни мореплаватели от периода между двете световни войни, извършил първото прекосяване на Атлантическия океан от изток на запад (Гибралтар - Ню Йорк) с яхта. Жербо е вторият ветроходец в света след американеца Хари Пиджън, осъществил околосветско плаване през Панамския канал. 

15 декември 1796 г. С неуспех завършва поредният опит на французите да дебаркират на ирландския бряг. Под командването на генерал Ош френският експедиционен корпус отплава от Брест, но буря откъсва фрегатата на генерала от десантната флотилия. Нейният командващ адмирал Буве проявява малодушие и връща корабите обратно.

15 декември 1877 г. Руските катери „Чесма” и „Синоп”, спуснати в залива Батуми от парахода „Великий княз Константин” осъществили торпедна атака срещу намиращата се в залива турска ескадра. От изстреляните от тях две торпеда едното попаднало в кърмовата котвена верига на турския броненосец „Махмудие”. Това била първата във военноморската история атака на катери, въоръжени с торпеда. Идеята за нея била на С. О. Макаров (тогава командир на „Великий княз Константин”), а практически била осъществена от неговия близък приятел лейтенант Измаил Зацаренни

 Руски катер
 Руски катер

15 декември 1941 г. В Средиземно море германската подводница U-557 потопила английския лек крайцер Galatea. Крайцерът бил ударен с две от три изстреляни торпеда и потънал за три минути. Спасени били 100 човека, но 470, включително и командирът му загинали.

Английския лек крайцер "Galatea"
 лек крайцер "Galatea"

15 декември 1952 г. Във водите на Татарския пролив, Японско море, където провеждала учение, потънала съветската подводница С-117. Заедно с нея загинали 52-ма човека.

15 декември 1954 г. Английската подводница Talent била на основен ремонт в дока на военноморската база в Чатъм, Англия. През деня вода със силен напор скъсала батапорта на дока и повече от пет хиляди тона вода нахлули в камерата. Силният поток съборил подводницата от килблоковете, ударил носа й в задната стена на дока, а след това отразената вълна я изнесла през шлюзовото устройство в акваторията на базата.
Екипажът на подводницата в този момент не се намирал на борда й, но там извършвали ремонтни работи повече от 50 работници. Когато водата се втурнала в доковата камера, те били обхванати от паника. Някои работници започнали да скачат от вече движещата се подводница към стената на дока, при което много от тях паднали във водата и трябвало с плуване да се спасяват в бурния и студен поток. Четирима загинали, а други получили тежки травми и били откарани в болница.
Течението отнесло полупотопената подводница на 300 метра от дока, където, за щастие, заседнала на тинеста банка. Така неизбежното й потъване било предотвратено. Останалите на борда работници били благополучно евакуирани.

Английската подводница "Talent"
 подводница "Talent"

15 декември 1970 г. Южнокорейският ферибот Lim Cho по време на силна буря се преобърнал и потънал в Kорейския пролив. Загинали 259 човека.


14 (26) декември 1892 г. Шестото обикновено народно събрание на Княжество България приема Закон за съставяне на Българско търговско параходно дружество по Черно море със седалище град Варна (рождена дата на Българско търговско параходно дружество – БТПД).

14 декември 1911 г. За първи път в историята на полярните изследвания човек достига Южния полюс. Норвежкият полярен изследовател Руал Амундсен изпреварва съперника си Робърт Скот и пръв достига Южния полюс. След три денонощия пребиваване на полюса Амундсен и неговите четирима спътници се връщат в Китовия залив, където ги очаква шхуната "Фрам", за да ги върне в Норвегия. 

Норвежкият полярен изследовател Руал Амундсен
 Руал Амундсен

14 декември 1916 г. Край бреговете на Калифорния заседнала американската подводница Garfish (H-3). Засядането се оказало толкова сериозно, че дори и крайцерът „Milwaukee” с водоизместимост 9700 т не успял да я измъкне оттам. Налетелият по време на спасителната операция щорм още повече усложнил положението на подводницата и... хвърлил на камъните самия спасител.
След отминаването на щорма все пак изкарали подводницата от плитчината, като я прехвърлили на ролки през шията на полуострова (около една миля суша) в Хумболтовия залив.

14 декември 1960 г. В Босфора гръцкият танкер World Harmony, пътуващ с баласт към Новоросийск, се сблъскал с югославския танкер "Петър Зораник", който бил натоварен с нефт и бензин. На двата кораба избухнал пожар. Течението и вятърът ги отнесли към стоящия на котва турски пътнически кораб "Тартус". И трите кораба изгорели напълно. Загинали 52-а човека, а много хора получили силни изгаряния.

14 декември 1969 г. В Атлантическия океан, на около 170 мили северозападно от Дакар, Сенегал, потънал танкерът Marpessa. Корабът загинал вследствие на взрив и пожар на борда. Тази катастрофа вероятно не би предизвикала такъв резонанс, ако не било едно обстоятелство. „Марпесса” бил най-новият гигант, с товароподемност около 207 000 т, принадлежащ на компанията „Шел”. Построен от „Ишикавадзума Харима”, Япония, танкерът влязъл в експлоатация на 15 октомври 1969 г. По такъв начин съдът плавал по-малко от два месеца – рядък случай на толкова кратък живот на кораб.

 танкер "Marpessa" танкер "Marpessa"
 танкер "Marpessa"

14 декември 1991 г. На 13 декември 1991 г. фериботът Салем експрес (водоизместимост 1105 т) отплавал от Джида, Саудитска Арабия. На борда имало около 700 пътници – повечето египтяни. Преобладаващата част от тях били поклонници, завръщащи се от поклонение в Мека, а останалите – работници в Саудитска Арабия. Крайната точка на пътуването била пристанище Сафага на Червено море.

В по-голямата част от маршрута морето било спокойно, плаването преминавало нормално. Късно вечерта на 14 декември обаче фериботът забавил ход заради рязкото влошаване на атмосферните условия. Излязъл силен насрещен вятър със скорост до 64 км/ч. „Салем експрес” се заклатушкал безпомощно сред неспокойното море. Капитанът отклонил ферибота от курса му – дали защото искал да избегне бурята, или да потърси сигурно убежище, така и не се установило при разследването, но в резултат на това отклонение малко след полунощ, само на 10,8 км от Сафага, „Салем експрес” се натъкнал на коралов риф и веднага започнал да потъва.

Време за спускане на спасителните лодки нямало. Някои от оцелелите пътници дори твърдели, че моряците от екипажа ги отблъсквали от лодките, за да не им пречат да се спасят самите те. Разследването обаче не потвърдило тези обвинения. Дори два дни след катастрофата при обследването на потъналия кораб тялото на капитана било открито на командния мостик. От всичките 70 члена на екипажа оцелели само 10. Удавили се общо 462 души. Оцелели 180, като 118 от тях били настанени в болници в Сафага. За големия брой жертви решаващи се оказали метеорологичните условия. Бушуващата буря и нощният мрак отложили спасителните операции до зазоряване.

На корабите, които се притекли на помощ, им било невъзможно да се приближат до мястото на катастрофата. Спасителни екипи изпратили намиращите се в района американски и австралийски военни кораби. 

ферибот "Salem Express" 

14 декември 1999 г. Провежда се официалната церемония по предаването на Панамския канал от САЩ на Панама. Присъстват президентката на Панама Мирея Москосо и експрезидентът на САЩ Джими Картър, който през 1977 г. подписва заедно с тогавашния панамски президент Торихос договора, предвиждащ Панама да си възвърне суверенитета над канала на 31 декември 1999 г.

церемония по предаването на Панамския канал от САЩ на Панама 
 церемонията по предаването на Панамския канал от САЩ на Панама

14 декември 2001 г. В Балчик е открит Паметник на войнската храброст и моряшката слава, посветен на подвига на командваната от капитан Георги Радков брегова батарея, която в неравен артилерийски двубой с руска ескадра на 13 декември 1916 г. спасява града от жертви и тежки разрушения.

 
Паметник на войнската храброст и моряшката слава
 
Паметник на войнската храброст и моряшката слава
Паметник на войнската храброст и моряшката слава в Балчик

  


13 декември 1501 г. Португалската експедиция на Америго Веспучи открива на източното крайбрежие на Южна Америка устието на река Санта Лучия (дн. р. Доси), а седмица по-късно и нос Сан Томе.

Америго Веспучи
 Америго Веспучи

13 декември 1577 г. От Плимут отплава с кораба си „Пеликан” и флотилия от още четири кораба Френсис Дрейк. Основна цел на експедицията са нападения на тихоокеанския бряг на Испанска Америка. Изненадващо и за самия Дрейк, това начинание е повече от успешно. Любимецът на кралицата осъществява първото английско околосветско плаване (второто след Магелан) и слага край на монопола на Испания в колонизацията на земите от Тихоокеанския басейн. 

 Френсис Дрейк
 Френсис Дрейк

13 декември 1642 г. Холандският мореплавател Абел Янсзон Тасман се натъкнал в Тихия океан на непозната земя. Той предположил, че това е днешният остров Естадос, открит от Вилям Корнелисзон Схаутен и Якоб де ла Мер. Впоследствие се оказало, че Тасман е открил южния остров на архипелага Нова Зеландия. Там Тасман осъществил първата си среща с местните жители – маорите. 

Абел Янсзон Тасман

13 декември 1883 г. В малко селце в департамента Финистер, полуостров Бретан, е роден големият френски ветроходец Луи Бернико (Louis Bernico). Плавал дълги години като моряк и капитан на ветроходни кораби на Трансконтиненталната мореплавателна компания, след пенсионирането си през 1934 г. решил да направи самотно околосветско плаване. През 1936 г. закупил новопостроената яхта „Анаита” (бермудски шлюп без бушприт, дълъг 12,50 м, широк 3,50 м). На 22 август 1936 г. отплавал в самотното си пътешествие по традиционния маршрут през Магелановия проток. Обиколил Земята за една година, девет месеца и двадесет и два дни и се завърнал на френския бряг на 30 май 1938 г. Това било най-скоростното околосветско плаване на самотен ветроходец.

13 декември 1907 г. При мъгла на пълен ход се натъкнала на скали край остро Сили американската шхуна Thomas W. Lawson. Макар че при тази катастрофа жертви нямало, гибелта на шхуната предизвикала голям шум в морските кръгове на Великобритания и САЩ. Първо, защото „Томас Лоусън” била единствената седеммачтова шхуна, пълната й вместимост надвишавала 5000 рег. т. Второ, шхуната носела „фатално име”. Работата се състояла в това, че през 1902 г., когато я спускали от стапела я нарекли на името на американския писател Томас Лоусън, автор на романа „Петък – тринадесети”. Когато станало известно, че шхуната е загинала точно в петък на тринадесети, много вестници с възторг отбелязали „завършека на дните” й.

Американската шхуна "Thomas W. Lawson"
 шхуна "Thomas W. Lawson"

13 декември 1916 г. Руският кръстосвач "Память Меркурия" обстрелва Балчик и околните батареи. За да се попречи на повторно подобно нападение, българските торпедоносци "Дръзки", "Смели", "Храбри" и "Строги" получават задача да поставят минно заграждение във водния район пред Балчик и през нощта на 15 декември правят преграда от 24 мини.

 Руският кръстосвач „Память Меркурия”
кръстосвач "Память Меркурия"

13 декември 1939 г. В боя при устието на река Ла Плата английските крайцери "Achilles", "Аjax" и "Exeter" тежко повреждат германския джобен линеен кораб Admiral Graf Spee. В следствие на пожредите и дезинформацията на английското разузнаване командирът на рейдера заповядва на 17 декември корабът да бъде взривен.

Германския джобен линеен кораб "Admiral Graf Spee"
 линеен кораб "Admiral Graf Spee"

 


12 декември 1724 г. Роден е Самюел Худ, изявен английски флотоводец, адмирал (1794 г.), виконт Уайтли (1796 г.). От 1743 г. служи под командването на Джордж Родней. По време на седемгодишната война (1756 – 1763 г) командва фрегата, пленява редица френски кораби в Атлантика и Средиземно море. От 1778 г. е начело на Морската академия. От 1780 г. коандва отряд кораби в ескадрата на адмирал Родней, като се отличава в Доминиканското сражение (1782 г.). През 1793 – 1794 г., по време на войната с революционна Франция командва ескадра в Средиземно море и превзема Тулон и остров Корсика. От 1796 г. е началник на Гринуичкия хоспитал. Умира на 21 януари 1816 г. в Гринуич.

Самюел Худ
 Самюел Худ

12 декември 1769 г. Жан Мари дьо Сюрвил – един от големите френски мореплаватели, достига до Северния остров на Нова Зеландия само два месеца след капитан Кук. С кораба „Сен Жан Баптист” той навлиза в Коралово море. Прави редица географски открития, най-важното от които е, че Австралия не се простира много на изток, както предполагал Абел Тасман. Това е потвърдено пет месеца по-късно и от Джеймс Кук. Сюрвил продължава плаването си към Южна Америка, но на 5 април 1770 г. мисията му е прекъсната трагично. При опит да се промъкне с лодка през пояса от подводни скали пред Каляо, Перу, тя се преобръща и Сюрвил загива заедно с придружаващите го моряци.

12 декември 1939 г. По време на силна буря край о. Хокайдо загива съветският параход Индигирка. Загиват 1500 човека. Корабът превозвал затворници (намиращи се в трюма) и рибари от Камчатка и Находка. 430 човека са спасени от японците и предадени на съветските власти, а 700 загинали са кремирани и погребани в селището Сарафуцу, където по-късно им бил издигнат паметник.

параход "Индигирка"
 параход "Индигирка"

12 декември 1947г. В ефира прозвучава "CQ de LZW" - инициалите на Варна Радио /LZW/ бреговата радиостанция на параходство БМФ.Вече 60 год.Варна Радио продължава своята основна дейност-защита човешкия живот на море, поддържа връзка с наши и чужди кораби в Световния океан. До построяването на новите сгради през 1977г. приемния радио център на Варна Радио се намира във вила до ресторант "Почивка", а предавателния - също във вила в местността "Акациите" зад ресторант "Хоризонт". След 1977г. са открити новопостроените съвременни радио центрове: приемния -"Кичево"и предавателния "Китка". Независимо, че морзовата азбука отпадна като средство за комуникация в търговския флот, другите начини и системи продължават да се използват пълноценно от малкото на брой, но много добре подготвени специалисти!

12 декември 1955 г. Британският инженер Кристофър Кокерел патентова първия кораб на въздушна възглавница. 

 Изображението „http://images22.snimka.bg/004693095-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.
 Кристофър Кокерел

12 декември 1976 г. В Балтийския завод в Санкт Петербург е вдигнат родният трибагреник над 15 540-тонния танкер „Марица”. Корабът е приет от екипаж под ръководството на капитан Петър Петров и главен механик Никола Караниколов.

12 октомври 1978 г. Британската подводница Olympus в момент на подводно плаване в района на военноморската база Портланд се сблъскала с неразпознат кораб. Нанесени били повреди по подвижните устройства и лекия корпус.

Британската подводница "Olympus"
 подводница "Olympus"

12 декември 1979 г. Английският танкер Energy Determination, с дедуейт 312 186 тона, на стойност $ 58 млн., след взрив на нефтени пари се пречупва в Ормузкия пролив. Няма данни за жертви. Обаче се смята за най-големият загинал кораб за цялата история.


11 декември 1717 г. С указ на руския император Петър І е учредена Адмиралтейската колегия – висшия колективен орган за управление на флота (съществува до 1802 г.). Адмиралтейската колегия ръководи строителството и въоръжаването на корабите, изграждането на пристанища, плавателни канали, подготовката на морските кадри. Пръв президент става близкият сподвижник на Петър І генерал-адмирал Апраксин.

генерал-адмирал Фьодор Апраксин
 генерал-адмирал Апраксин

11 декември 1787 г. На остров Мануа от архипелага Самоа по неизвестни причини избухнал конфликт между местните жители и моряците от експедицията на френския мореплавател Жан Франсоа дьо Гало Лаперуз. Загинали 19 островитяни и няколко французи, между които били едни от най-близките помощници на Лаперуз: капитанът на „Астролабия” Пол Антоан Флерио дьо Лангл, физикът Ламанон и лейтенант Тален.

 
Френския мореплавател Жан Франсоа дьо Гало Лаперуз
 Жан Франсоа дьо Гало Лаперуз

11 – 12 декември 1854 г. Клиперът Champion of the Seas извършил най-дългия преход за едно денонощие в историята на ветроходството. Под командването на капитан Алекзандър Нюлъндз, по време на плаване от Ливърпул за Мелбърн, той изминал за 24 часа 465 мили (861 км). Клиперът бил построен от Доналд Маккей в неговата корабостроителница в Нюбери порт, щата Масачусетс, САЩ.

Клиперът "Champion of the Seas"

 
 Клиперът "Champion of the Seas"

11 декември 1873 г. В Габрово е роден Иван Родев – първият българин корабен инженер. Завършва с отличие Априловската гимназия в града и постъпва във Физикоматематическия факултет на Висшето училище в София. Година по-късно е изпратен с държавна стипендия да продължи образованието си в Морската академия в Триест, Италия. След завършването й през 1896 г. (специалност „Морска техника”) работи в корабостроителницата „Ричардсън” в Нюкасъл, Англия.     През следващите години военното министерство му възлага няколко изключително отговорни задачи. Между тях са първоначалният чертеж на дървен самоходен катер с парна машина, наблюдението на строителството на учебния крайцер „Надежда” в Бордо, Франция, специализация в Политехниката на Министерството на военния флот на Франция. Дипломира се през 1902 г. като първия български инженер корабостроител.

Инж. Родев е първият началник на основаната през 1912 г, Пристанищна работилница – Варна, първи председател на Корабостроителната, механо-железарска и производителна кооперация „Нептун” и др. Преподава в Морско училище дисциплините „Трюмна механизация”, „Чертане”, издава учебници, превежда италианския закон за търговското корабоплаване и го приспособява към българските условия. Умира на 6 октомври 1934 г. във Варна.

11 декември 1901 г. Италианският инженер Гулиелмо Маркони с помощта на професор Флеминг успял да установи връзка межди Корнуол и Сент Джонс (о. Нюфаундленд). Тази първа трансатлантическа радиограма се състояла от буквата „S”.

Гулиелмо Маркони

Гулиелмо Маркони

 

 Гулиелмо Маркони

11 (24) декември 1903 г. В Тарту, Естония, е роден Ернст Кренкел, участник в арктическите експедиции с дирижабъла „Граф Цепелин” (1931 г.), ледоразбивача „Сибиряков” (1932 г.), „Челюскин” (1933 – 1934 г.). Бил е радист на първата дрейфуваща станция „Северен полюс 1” (1937 – 1938 г.). Пръв в света осъществява връзка на КВ м-у Земя Франц Йосиф и Антарктида (1927 г), което е световен рекорд по далечни радиовръзки. Умира на 8 декември 1971 г.

11 декември 1916 г. Италианският броненосец Regina Margherita се удря на мина и потъва , поставена от германската подводница UC-14. Загиват 675 члена от екипажа.

Италиански броненосец "Regina Margherita"

 броненосец "Regina Margherita"

11 декември 2000 г. Главният представител на Лойд регистър за България, г-н Тим Венер връчва в тържествена обстановка сертификат за качество ISO 9002 на факултета по корабоводене на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”. Това е поредното признание за флотската алма матер, която отскоро е влязла и в бялата книга на Международната морска организация (IMO) като лицензиран за цял свят висш институт. По подготовката на командни кадри за нуждите на корабоплаването. Сертификатът ISO 9002 е резултат от упорития труд на командно-преподавателския състав и от активната морална и материална подкрепа на морската общественост и морски бизнес у нас. 

____________________________________________________________________________________________________ 

10 декември 1905 г. След свиреп, продължителен щорм американският плаващ фар Нантъкет получил силна теч. Гибел застрашавала фаровия кораб, въпреки че отличните му помпи работели с пълна мощност. За щастие на фара имало радиоапаратура и скоро радиостанцията в Нюпорт приела следното съобщение:

„Помогнете. Плаващият фар „Нантъкет” е в беда. Пратете помощ, откъдето можете”.

За спасяването му бил изпратен тендерът „Азалеа”, който успял да прибере от фара екипажа. „Нантъкет” обаче потънал, докато го влачели на буксир към брега.

10 декември 1907 г. От Сан Франсиско, САЩ, започва безпрецедентно пътешествие на 16 белоснежни броненосеца с екипаж повече от 14 000 човека. Първи етап става обиколка около Южна Америка. В течение на две години американските броненосци пресичат Тихия, Индийския и Атлантическия океан.
Участниците в околосветското плаване остават в историята под названието „Големият бял флот”.


10 декември 1941 г. Британските линейни кораби Prince of Wales и Repulse били атакувани и потопени край Малая. „Принцът” получил 4 торпеда, а „Рипалс” – 14. Загинали общо 840 английски моряци ( 327 от „Принс ъф Уелс” и 513 от „Рипалс”). Останалите 2081 човека от екипажите на двата кораба били спасени от ескортиращите линейните кораби разрушители. Така японците получили оперативен простор за по-нататъшни действия по заемане на територии в Индийския океан.

 линеен кораб "Prince of Wales"
  линеен кораб "Prince of Wales"

10 декември 1952 г. Екипажът на английския товарен кораб „Аракака”, който извършвал редовен рейс от Венецуела за Европа, срещнал на около 700 мили от Антилските острови (15º 38' с.ш. и 49º 50' з.д.) малка лодка с единствен пътник в нея. Това бил „доброволният корабокрушенец” д-р Ален Бомбар, отплавал на 19 октомври от Лас Палмас за остров Барбадос. Със самотното си плаване д-р Бомбар искал да докаже, че човек, изпаднал в беда сред океана, може да се спаси от глада и жаждата, които обикновено са главната причина за гибелта на корабокрушенците, като използва храна и вода от морето. Д-р Бомбар отказал предлаганата му помощ и продължил своя експеримент. На 23 декември 1952 г., след 62-дневно самотно плаване, достигнал набелязаната цел, потвърждавайки по безспорен начин своята теория.

Изображението „http://images22.snimka.bg/004673027-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.
 д-р Ален Бомбар

9 декември 1876 г. Малката шхуна Fannie K. Shaw претърпяла корабокрушение край нос Хенри, щата Вирджиния. За щастие всичките 9 човека от нейния екипаж успели да се спасят.

9 декември 1886 г. На път от Ливърпул (Англия) за Гуаякил (Еквадор) германският барк Мексико със 122-членен екипаж получава повреда. Аварията става край северозападния бряг на Англия и три спасителни лодки с 44 души екипаж се отправят на помощ. Поради несъвършенството на спасителните съдове 27 души загиват по време на операцията. Този най-трагичен случай в историята на английската служба по морско спасяване налага коренна промяна на дейността й, регламентирана с кралски указ.

германски барк "Mexico"
 
германски барк "Mexico"
 
 барк "Mexico"

9 декември 1887 г. Във Велико Търново е роден Иван Андреев Михайлов – един от създателите и ръководителите на БНМС, единствения моряк в нашата история, командвал последователно Дунавската флотилия и бойната авиация на България. Завършил е Военното училище в София и Кадетския корпус в Санкт Петербург. Изпратен е да служи във флота, където скоро става началник на Морските специални школи. Като мичман І ранг заедно с Преслав Ляпчев започва да се обучава за летец – още по времето на Балканската война възниква идеята за морска авиация у нас! След гибелта на Ляпчев при тренировъчен полет в Германия Иван Михайлов поема ръководството на групата военни летци и авиомеханици, изпратени да се обучават във водосамолетните школи там. По-късно оглавява и новоучредената Въздухоплавателна водохвърчилна станция край Варна.

По време на Първата световна война нашата морска авиация получава не само бойно кръщение, но има и свой дял за достойното представяне на сухопътната армия и флота в боевете за Добруджа. Това се дължи на енергичния й ръководител, при когото личният състав на хидроавиацията ни достига до 120 души. Неговият неукротим дух дава кураж на шепа смелчаци – летци и техници да скрият разглобените части на няколко водосамолета и по този начин да ги спасят от унищожението, предвидено в Ньойския договор. По-късно машините са сглобени и с тях многократно са извършвани тренировъчни полети. Изявените от Иван Михайлов качества на летец, организатор и командир са повод нашето военно командване да се реши на безпрецедентна стъпка и да постави начело на въздухоплаването в България един моряк. Полковник Михайлов изпълнява добросъвестно тази длъжност от 1930 до 1934 г. Недолюбван от двореца и от кръга „Звено”, е уволнен през 1935 г.

Иван Михайлов е сред тези, които пренасят Военноморския музей от Русе във Варна. Зет на видния археолог Карел Шкорпил, той остава деец на музейното дело до смъртта си през 1962 г.

Ето и един любопитен епизод от живота му, който добре илюстрира качествата му на патриот, моряк и летец.

През март 1918 г. началникът на българската морска авиация предлага на флотското ни командване сам да прелети с водосамолет до Одеса, за да изпълни задачата си като член на комисията по издирване и закупуване на руски и украински търговски кораби. Смелият офицер вече приближава Одеса, когато, въпреки обявеното примирие, по него откриват зенитен огън. Самолетът се приводнява принудително, обръща се, но опитният летец оцелява, а на всичкото отгоре му проработва и късметът – командирът на спасителния катер се оказва негов съвипускник от Санкт Петербург.

След време с един от нашите миноносци пристигат и останалите членове на комисията. В младото съветско ръководство има различни виждания за използването на руския флот на Черно море като разменна монета при сключването на мирните преговори. На нашите представители става известно и съдържанието на телеграмата, подписана от Ленин за незабавното унищожаване на военния флот. Но те знаят и за пълното объркване сред екипажите: революционните комитети искат едно, а офицерите – друго. Затова Иван Михайлов заминава спешно за Киев, където намира не кой да е, а болшевишкия лидер от български произход д-р Кръстьо Раковски. От него и от другите властници иска „само” едно: руският военен флот на Черно море да се зареди с въглища, да вдигне налягането на котлите и да поеме курс към... България, където да потърси убежище от домогванията на германците. Целта на това искане е ясна: след уреждането на всички въпроси по примирието част от този флот да остане за България. В Севастопол по това време избухват междуособиците, които разделят флота на три: една част изпълнява указанието на Ленин и се самопотопява, втора попада в германски, а по-късно в англо-френски плен и трета под командването на Врангел е отвлечена във френското колониално пристанище Бизерта (дн. Тунис).

Какво би станало, ако мисията на Иван Михайлов бе успяла поне частично? Трудно можем да гадаем. Епизодът обаче наистина доказва, че този български офицер е бил готов и на невъзможни неща, само родината му да бойния си флот, доказал правото си на съществуване в две последователно войни. Един пример, достоен за подражание! 

9 декември 1935 г. Започва Международната морска конференция в Лондон на която отпадат ограниченията във въоръженията и тонажът на бойните кораби, наложени на Вашингтонската морска конференция. Започва бясна надпревара във строителството на нови бойни кораби, а светът се подготвя за ново премерване на силите.


8 декември 1506 г. Четиринадесет португалски кораба под предводителството на Триштан да Куня достигат западния бряг на остров Мадагаскар и в залива Махадзамба откриват арабска фактория, която разграбват, като избиват и повече от 1000 души. В експедицията участва и бъдещият колонизатор на Португалска Индия Алфонсу д'Албукерк.

 Триштан да Куня
 Триштан да Куня

8 декември 1896 г. Германският параход Salier загинал на скалите на нос Корубебо, северна Испания. Жертвите достигнали 281 човека.

Германският параход "Salier"

 параход "Salier"
8 декември 1914 г. Край Фолклендските острови се води последната голяма морска битка в Югоизточния Атлантик през Първата световна война. Английските линейни крайцери „Инвинсибъл” и „Инфлексибъл” буквално разстрелват ескадрата на германския адмирал граф Максимилиан фон Шпее. Самият той загива на борда на флагманския си кораб „Шарнхорст”. Освен него англичаните потопяват още крайцерите „Гнайзенау”, „Нюрнберг” и „Лайпциг”. Успява да избяга само „Дрезден”. За този „пропуск” командирът на английската ескадра адмирал Стърди е обвинен в родината си в „бездействие, граничещо с предателство”.

 

адмирал граф Максимилиан фон Шпее

 

 граф Максимилиан фон Шпее

 

Английския адмирал Стърди

 

 адмирал Стърди

8 декември 1968 г. Гръцкият ферибот Heraclion потънал по време на поредния си рейс от о. Крит. Причина за катастрофата бил откъснал се от закрепването си хладилен камион, който откъснал лацпорта. Загинали 264-а човека.

 

Гръцкият ферибот Heraclion

 ферибот "Heraclion"

 


7 декември 1717 г. От Котлинското пристанище в Петербург отплава за Венеция корабът Армонт. В продължение на половин година той посещава Копенхаген, Тексел, Портсмут, Ливорно и доставя във Венеция восък, кожи, смола и желязо. Обратно за Русия „Армонт” товари италиански мраморни статуи и вино и поставя началото на преките търговски връзки между Венеция и Русия.

7 декември 1817 г. В Лондон умира капитан Уйлям Блай, известен като командир на бунтовния кораб „Баунти” през 1787 г., когато на път от о. Таити за Източна Индия е свален от разбунтувалия се екипаж и оставен в малка лодка насред океана. Като мореплавател Блай е известен с откриването на северните острови от архипелага Нови Хебриди. 

капитан Уйлям Блай

 
 Уйлям Блай

7 декември 1860 г. Във Винор, Чехия, е роден Антон Новак, основоположник на парковото стрроителство в България. Завършва цветарско училище в Прага, специализира във Виена. През 1882 г. е поканен от братя Шкорпил в България и започва работа като градинар-декоратор във Велико Търново. През 1885 г. му е възложено да изгради морска градина във Варна. Разработва перспективен план за развитието й до Шокърския канал и посвещава на изпълнението му 42 години от живота си. Умира на 7 януари 1945 г.

Антон Новак
 
 
Входа на Морската градина
  Антон Новак Морска градина - Варна

7 декември 1894 г. Умира Фердинант Лесепс, френски благородник, строител и предприемач. През 1854 г. получава концесията за прокопаване на Суецкия канал. Строителството започва през 1859 г., а тържественото откриване на канала се състои на 17 ноември 1869 г. По-късно Лесепс е председател на акционерното дружество за прокопаване на Панамския канал, но се забърква във финансови афери. Осъден е на 5 години затвор, но много скоро присъдата му е отменена.

 Фердинант де Лесепс Суецкия канал
 Фердинант де Лесепс 

Суецкия канал

 

7 декември 1941 г. Без да обявява война, Япония бомбардира американската военна база Пърл Харбър на Хавайските острови. На американския тихоокеански флот е нанесен тежък удар. Пет линкора и два разрушителя са потопени, а много други кораби са тежко засегнати. Две хиляди и четиристотин души са убитите, хиляда и триста - ранените. На 8 декември САЩ и Англия обявяват война на Япония. На 9 декември край източното крайбрежие на Малая (Малайзия) японски самолети атакуват и потопяват двата големи английски линейни кораба "Prince of Wales" и "Repuls". На 11 декември 1941 г. и Германия обявява война на САЩ. С това войната окончателно се превръща в световна.

Пърл Харбър

 
 Пърл Харбър
 
Пърл Харбър
 Пърл Харбър
 Пърл Харбър

 


6 декември 1492 г. Христофор Колумб открива непознат дотогава остров и му дава името Еспаньола. Това е днешният о. Хаити. Колумб го оприличава на земята на Кастилия. Малко по-късно той открива и о. Тортуга, който нарича така заради приликата му с огромна костенурка. 
Христофор Колумб
 Христофор Колумб
6 декември 1862 г. В Цариград е разпространена листовка, с която Петър Попов, Илия Дюкмеджиев, братя Карадончови и др. Родолюбиви българи търговци обявяват, че създават параплувното търговско дружество „Провидение”. Те закупуват от Глазгоу параход, който наричат „Азис”. Приходите от неговите плавания между Цариград, Варна, Браила, Галац и Самсун обаче не можели да покрият разходите и на 14 април 1865 г. „Провидение” фалира, но остава в историята на българското търговско корабоплаване като пръв опит за създаване на българско търговско корабоплаване на Черно море.
6 (18) декември 1863 г. От Глазгоу отплава параходът „Азис” – първият морски плавателен съд, закупен от Българското параходно дружество „Провидение”. Той е построен през юни същата година в корабостроителницата на гр. Ренфрю на р. Клайд до Глазгоу. 

6 декември 1874 г. Английският клипер Cospatrick, пътуващ от Англия към Окланд, Нова Зеландия, загинал от пожар в Индийския океан. От 476 човека, намиращи се на борда му, се спасили едва 6. 

6 декември 1875 г. Германският пътнически параход Deutschland поради навигационна грешка загинал на скали при Харуич, Англия. Броят на жертвите достигнал 157 човека.
 
6 декември 1917 г. Френският военен транспорт Mont Blanc, с товар от взривни вещества, излетял във въздуха след сблъскване в пристанище Халифакс с норвежкия параход Imo . Част от града била разрушена, а броят на жертвите надминал 3000 човека. Материалните щети надминали сумата от $35 млн.
 
По официални данни загиват 1963 човека, повече от 2000 изчезват безследно. Ранените са над 9000, 500 са ослепени от разхвърчалите се стъкла от прозорците, 25 000 остават без покрив. Фактическия брой на жертвите е много по-голям. Един канадски вестник пише, че само една погребална фирма е подготвила 3200 надгробни плочи.

До тогава светът не познава по-силен взрив и е надминат по сила едва от атомната бомба, хвърлена над Хирошима на 6 август 1945 г.

 
Френският военен транспорт "Mont Blanc" след взрива
 военния транспорт "Mont Blanc" след взрива
 
Военен транспорт "Mont Blanc"
  военен транспорт "Mont Blanc"
 
норвежкия параход "Imo"
 норвежкия параход "Imo"

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

5 декември 1492 г.  В рамките на първата си експедиция Христофор Колумб открива остров Санто Доминго.

5 декември 1709 г. По проект на император Петър І и под неговото пряко ръководство новооткритата адмиралтейска работилница на Нева започва строителството на 54-оръдейния кораб „Полтава”. То продължава до юни 1712 г., след което корабът е включен в състава на Балтийския флот и участва във всички кампании, като плава под флага на самия император. „Полтава” остава в руския флот до 1732 г.

54-оръдеен кораб "Полтава"
 
 кораб "Полтава"

5 декември 1872 г. Край западната част на плитчините Гудуин заседнал английският ветроход Соренто. От спасителната станция в Рамсгет на помощ се притекъл парен буксир. Когато буксирът наближил мястото на аварията, местните жители строго предупредили капитана му и го посъветвали „да се махне, докато е време”. С две лодки местните жители били вече до „Соренто”, преди да дойде буксирът, Капитанът не обърнал внимание на предупреждението им.

Тогава една от лодките дошла до буксира и хората в нея прерязали въжето, хвърлено на загиващия „Соренто”. Парният спасител предпочел „да се махне, докато е време”.

Местните жители се опитали да извлекат „Соренто” от плитчината, като теглели двете му котви в лодките си, но не успели. Започналият щорм бързо решил съдбата на английския ветроход – и той загинал...

5 декември 1872 г. Американският кораб "Мария Селесте" е открит в Атлантическия океан с непокътнат товар и без екипаж.

5 декември 1902 г. Изобретателят Гуилермо Маркони провежда първия трансатлантически радиосигнал.
 
5 декември 1905 г. От съобщението, дошло от селището Игл Сити, САЩ, светът научава, че Руал Амундсен е открил търсения в продължение на цели четири века Северозападен морски път. Това плаване покрай бреговете на Канада, продължил9 повече от две години, мореплавателят осъществява с малката ветроходна шхуна „Йоа” и само 6-членен екипаж. Експедицията на Амундсен извършва ценни изследвания върху северния магнитен полюс, определя точното негово положение и посока на преместване, което е едно от най-ценните научни постижения в изучаването на Арктика.
 

Експедицията на Руал Амундсен

 Експедицията на Руал Амундсен
 
5 декември 1904 г. Руският флот е разгромен от японците при Порт Артур.

5 декември 1929 г. Американският летец и полярен изследовател Ричард Бърд при полет над Антарктида открива шелфовия ледник Салзбергер и едноименния залив. Бърд осъществява успешен полет от базата си „Литъл Америка” до Южния полюс по маршрут, сходен с този на покорителя на полюса Руал Амундсен.

5 декември 1932 г. По време на буря край остров Формоза (дн. Тайван) потънал японският разрушител Savarabi. Загинали 105 от 120-те души на борда му.

5 декември 1941 г. Американският самолетоносач “Лексингтън” напуска базата на американските ВМС в Пърл Харбър, благодарение на което избягва японските бомбардировки от 7 декември.

5 декември 1945 г. В района на Бермудските острови в Атлантическия океан безследно изчезва излетялата от Форт Лодърдейл, Калифорния, американска патрулна ескадрила от пет самолета Avenger. Никаква следа не оставя изпратеният да я търси хидроплан „Мартин-Маринър”. Неустановената съдба на т. нар. „Полет 19” поражда загадката, наречена по-късно Бермудски триъгълник.


4 декември 1717 г. Край Бахамските острови потънал испанският галеон El Capitan натоварен със злато, оценявано по тогавашен курс на 900 млн. франка.

4 декември 1872 г. В Атлантическия океан, на около 400 мили от Гибралтар, английският бриг Dei Gratia срещнал бригантината Mary Celeste, изоставена от екипажа си 10 дни по-рано по причини, неразгадани и до днес.

 Бригантина "Mary Celeste"
 бригантина "Mary Celeste"

4 декември 1943 г. Вечерта на 3 декември 1943 г. японският ескортен самолетоносач Chuyo (преоборудван от пътнически кораб „Nitta Maru” получил торпедно попадение от американската „Sailfish” в точка с координати 32 º30'N, 143º40'E. Сутринта на 4 декември, в резултат на две последователни подводни атаки „Chuyo” потънал.

Японският ескортен самолетоносач "Chuyo"

самолетоносач "Shuyo"

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

3 декември 1805 г. В китайското пристанище Макао се срещат корабите „Надежда” – на И. Ф. Крузенщерн и „Нева” – на неговия помощник Ю. Ф. Лисянски. Оттам те се връщат в родината си, като затварят кръга на първото руско околосветско плаване.

3 декември 1904 г. Народното събрание на Княжество България приема Закон за откриване на машинно училище при флота със статут на средно техническо учебно заведение. То е първото техническо училище в България.

3 декември 1906 г. Започват изпитанията на поръчания от британското Адмиралтейство нов тип боен кораб Дреднаут (Безстрашни), който става родоначалник на линейните бойни кораби, а името му – нарицателно за бронираните бойни кораби с водоизместване над 20 000 тона и еднородна тежка артилерия.

Боен кораб Dreadnought
 
 кораб "Dreadnought"

3 декември 1945 г. От палубата на британския самолетоносач „Ocean” за пръв път стартира реактивен изтребител Sea Vampire. Така той полага основния камък на ерата на реактивната палубна авиация.

 

реактивен изтребител "Sea Vampire"

 изтребител "Sea Vampire"

3 декември 1959 г. Влиза в експлоатация първият в света атомен ледоразбивач Ленин.

 Първият в света атомен ледоразбивач Ленин
 атомен ледоразбивач "Ленин"

3 декември 1960 г. В шведското пристанище Удевала се вдига държавното знаме на новозакупения 12 960-тонен танкер „Антон Иванов”, построен в Гьотеборг, Швеция, през 1945 г. Пръв негов капитан е Димитър Хаджииванов. Под негово командване танкерът извършва първото плаване на български кораб до Куба.


2 декември 1547 г. В Кастиле де ла Куеста, селище близо до Севиля, умира великият конквистадор Ернандо Кортес – завоевателят на държавата на ацтеките през 1522 г. Роден е през 1485 г. в селището Меделине, областта Естрамадура, Испания. Произхожда от аристократическо семейство. Като младеж плава под командването на Диего Веласкес, завоевателя на Куба. През 1518 г. по поръчение на Веласкес отплава за крайбрежието на Централна Америка. Корабите му достигат до устието на река Табаско (дн. Грихалва). Там основава град Веракрус и предприема унищожителен поход към държавата на ацтеките. На 15 октомври 1522 г. те му се подчиняват напълно. През следващите години Кортес осъществява нов поход, в резултат на който присъединява към испанската корона земите на днешен Хондурас. Получава званието генерал-капитан. С известни прекъсвания управлява Нова Испания до 1540 г. Имал намерение да направи от новите земи голяма морска държава, но среща несъгласието на крал Карл V, който постепенно му отнема тяхното управление. След смъртта си бързо е обречен на забрава.
 

конквистадор Ернандо Кортес

 Ернандо Кортес
2 декември 1594 г. Умира големия фламандски картограф Герардус Меркатор (Герхард Меркатор). Разработва нови, математически обосновани принципи на картографията. През 1554 г. изготвя карта на Европа в мащаб 1:360 000, а през 1569 г. – световна карта на морските пътища. Предлага проекция, която получава неговото име – Меркаторова. Изследва земния магнетизъм и въвежда понятието магнитно отклонение. Своите възгледи за предмета и задачите на географията обосновава в основния си труд „Атлас” (издаден през 1595 г.). 
 

Фламандския картограф Герардус Меркатор (Герхард Меркатор)

  Герардус Меркатор (Герхард Меркатор)
 
2 декември 1879 г. Пътническият лайнер Borussia, собственост на компанията "Доминион лайн", потъва по време на щорм в Северния Атлантик. Построен в Шотландия през 1855 г. по поръчка на "Хамбург-Америка лайн", корабът е реквизиран от английското Адмиралтейство за военен транспорт по време на Кримската война. След нейния край извършва първия си търговски рейс от Хамбург до Ню Йорк на 1 юни 1856 г. През 1876 г. е продаден на "Доминион лайн" и извършва рейсове от Ливърпул до Нови Орлеан до потъването си. На 20 ноември 1879 г. потегля от Ливърпул, и след спиране в Ла Коруня, Испания, за да качи на борда си емигранти, се отправя към американските брегове. При потъването му загиват 169 човека. 
 

Пътнически лайнер "Borussia"

лайнер "Borussia"
2 декември 1940 г. Британският спомагателен крайцер Forfar потъва след торпедна атака от страна на германската подводница U-99. "Форфар" е бившият лайнер "Montrose", реквизиран от Адмиралтейството през 1939 г. Атаката е проведена на 500 мили западно от Ирландия, като 172-а члена от екипажа му загиват. 21 човека са спасени от английски и канадски кораби.
 Бившият лайнер „Montrose”,
 лайнер „Montrose”
2 декември 1946 г. Във Вашингтон е подписана Конвенция за регулиране на китолова в Световния океан. Създадена е Международна китоловна комисия със седалище Кеймбридж. 

1 декември 1499 г. С флотилия от 4 кораба испанският мореплавател Висенте Янес Пинсон се отправя към Новия свят. Пръв от испанските мореплаватели пресича екватора и три месеца преди Педру Кабрал достига бразилския бряг. Експедицията му прави ред географски открития. Навлиза в р. Амазонка на 100 км срещу течението и. Открива устието на р. Ориноко и о. Тобаго. Проучва Хондураския залив, установява островния характер на Куба.

 Испанският мореплавател Висенте Янес Пинсон
Висенте Янес Пинсон

1 декември 1864 г. В Осло (Кристиания) е роден норвежкият природоизследовател и арктически пътешественик Карстен Егберг Борхгревник. През 1898 г. оглавява южната полярна експедиция с кораба „Южен кръст”. Заедно с още 9 човека презимува на нос Адер, навлиза в Море Рос и от него със ски и шейни се добира до най-голямата по това време южна ширина - 78º 50'.

 Норвежкият природоизследовател и арктически пътешественик Карстен Егберг Борхгревник

1 декември 1914 г. В пясъците на плитчината Гудуин попаднал, а малко след това потънал английският пътнически кораб Montrose. За щастие нямало човешки жертви.

„Монроз” бил стоманен кораб с водоизместимост 5400 т. Бил построен през 1897 г. за превоз на емигранти между Ливърпул и Монреал. През 1910 г., когато капитан на кораба бил Хенри Кендал, в Лондон било разкрито едни криминално престъпление, което привлякло вниманието на цяла Англия.

Зъболекарят Харви Крипиен убил жена си, насякъл с брадва тялото й на парчета, които заровил в мазето на къщата си, намираща се до гробищата Хайгейт. Убиецът намислил да избяга с своята слугиня-любовница Етел Ле Ниве в Канада. След четири дни те се качили в Ливърпул на борда на „Монроз”, като представили пред полицията паспорти на името на господин Робинсън и неговия син. Етел Ле Ниве била гримирана и преоблечена като юноша. На капитана тази странна двойка му се сторила подозрителна, особено юношата с женска фигура. Кендал разбрал, че под името на Робинсън се крие убиец – той го разпознал по фотографите, разлепени из всички английски градове. Лайнерът имал радиостанция и капитанът известил Скотланд Ярд.
 
Детективът от Лондон Уолтър Дю се качил на нощен експрес, на другата сутрин вече бил на борда на бързоходен лайнер, който изпреварил в Атлантика „Монроз” и хвърлил котва край нос Фатер. След известно време пристигнал и „Монроз”, за да вземе пилот. На борда му се качил Уолтър Дю, самоличността на „господин Робинсън” била установена и убиецът – арестуван. Окованият в белезници Крипиен бил изпратен с рейсов параход за Англия, където бил осъден на смърт чрез обесване. Преди обаче да слезе по трапа на „Монроз” в катера, убиецът хвърлил на Кендал тежък, пълен с омраза поглед и изрекъл: „Ти ме издаде, капитане, и ти тежко ще пострадаш за това тук, на същото това място. Бъди проклет!
 
Проклятието се сбъднало след по-малко от 4 години, когато на 29 май 1914 г. канадският лайнер „Емпрес ъф Айрленд”, чийто капитан бил Хенри Кендал, се сблъскал на същото място с норвежкия параход „Сторстад”. При тази катастрофа загинали 1024 човека.
 
„Монроз” бил нает през октомври 1914 г. от английското Адмиралтейство и бил използван за войскови транспорт. След потъването му неговите мачти се виждали чак до 1963 г. когато вълните и пясъците окончателно погълнали остатъците от корабокрушението.
 

Английски пътнически кораб "Montrose"

 пътнически кораб "Montrose"
 
Зъболекарят Харви Крипиен
 Харви Крипиен
    

Още за военноморските сили


Източник: Logo-Okean

{START_COUNTER}