Какво се е случило през месец Ноември

 

Ноември

30 ноември 1853 г. В средата на ноември 1853 г. турска ескадра под командването на адмирал Осман паша в състав 7 фрегати, 3 корвети, 2 параходни фрегати, 2 брига и 2 транспорта с общо 472 оръдия, движейки се към Сухуми (Сухум-Кале) и Поти за стоварване на десант, била принудена да се укрие в Синопския залив край бреговете на Мала Азия поради силен щорм. Това станало известно на командващия руския Черноморски флот адмирал П. С. Нахимов. Той повел своите кораби към Синоп. Поради бурята няколко руски кораби получили повреди и били принудени да се върнат в Севастопол.

Към 28 ноември целият флот на Нахимов се съсредоточил край Синопския залив. Той наброявал 6 линейни кораба и 2 фрегати, превъзхождайки врага по количество оръдия повече от 1,5 пъти. Руската артилерия превъзхождала турската и по качество, тъй като разполагала с най-новите бомбически оръдия. Руските комендори умеели да стрелят много по-добре от турските, а матросите по-бързо да действат с ветрилното стъкмяване.

Нахимов решил да атакува неприятелския флот и да го разстреля от пределно малка дистанция. Руският адмирал оставил две фрегати на входа на залива. Те трябвало да прихванат турските кораби, опитващи се да се спасят с бягство. Около 10,30 сутринта на 30 ноември Черноморският флот на две колони тръгнал към Синоп. Дясната оглавявал Нахимов на "Императрица Мария", лявата - младшият флагман контраадмирал Ф.М. Новосилски на кораба "Париж". Около обяд турските кораби и брегови батареи открили огън по руската ескадра, когато се приближила на достатъчно разстояние. След половин час бой турският флагман "Авни-Аллах" бил сериозно повреден от огъня на бомбическите оръдия на "Императрица Мария" и се изхвърлил на плитчина. След това корабът на Нахимов подпалил турския кораб "Фазли-Аллах". През това време "Париж" потопил два неприятелски кораба. За три часа руската ескадра потопила 15 турски кораба и потушила огъня на всички брегови батареи. Само параходът "Таиф", който бил командван от английския капитан А. Слейд, възползвайки се от преимуществото си в скорост, успял да се измъкне от Синопския залив и да избяга от руските параходни фрегати.

Загубите на турците в убити и ранени съставлявали около 3000 убити и ранени, а 200 моряци начело с Осман паша били пленени.

Ескадрата на Нахимов нямала загуби в кораби, макар няколко от тях да били силно повредени. В боя загинали 37 и били ранени 233 руски матроси и офицери.

Синопското морско сражение

 Синопското морско сражение

Синопското морско сражение - схема

 

30 ноември 1942 г. По време на битката при Тасафаронга американският крайцер Pensacola получил сериозни повреди. Торпедо, попаднало в левия му борд под гротмачтата, причинило силен пожар. В следствие на него се взривил боезапасът на кула № 3. Загинали 125 човека, а други 68 получили сериозни наранявания.

американският крайцер "Pensacola"

30 ноември 1942 г. Малко преди полунощ на 30 ноември американският крайцер Northampton бил ударен от две торпеда, изстреляни от японския разрушител „Оясио”. 3 часа след това корабът бил изоставен от екипажа си и потънал. Загинали 58 члена от екипажа му.

 
американският крайцер "Northampton"
 
крайцер "Northampton"

30 ноември 1973 г. По време на щорм по крайбрежието на САЩ близо до Сан Франциско от мостика на атомната подводница Plunger SSN-595 бил отнесен от вълна зад борда и загинал нейният командир.

атомната подводница "Plunger" SSN-595

 подводница "Plunger" SSN-595

30 ноември 1980 г. Съветската атомна подводница K-222 (пр. 661 Анчар, Papa) се намирала в кораборемонтния завод в Северодвинск за комплексна проверка на главната енергетична уредба. Личният състав на кораба отишъл да обядва, а персоналът от завода останал на борда на кораба. В нарушение на инструкциите било подадено захранване на управлението на компенсиращите решетки на реактора, без да са захранени контролните прибори. В резултат от неправилното функциониране на системата решетките самопроизволно се издигнали нагоре и ядреният реактор несанкционирано развил мощност. В резултат активната му зона била извадена от строя.

атомна подводница K-222 (пр. 661 Анчар, Papa)

 подводница K-222

30 ноември 1994 г. По време на рейс около бреговете на Източна Африка избухнал пожар на борда на италианския пътнически лайнер Achille Lauro. Четирима човека загинали, но останалите 1087 души, които се намирали на борда на кораба, били спасени. Пожарът продължил три денонощия и на 3 декември „Achille Lauro” потънал край брега на Сомалия.

Пожар на борда на лайнера "Achille Lauro"

 лайнер "Achille Lauro"

 

29 ноември 1858 г. В Истанбул умира българският възрожденец Константин Фотинов. Автор е на втората българска книга по география – „Общое землеописание”. В нея дава сведения за моретата и океаните.

29 ноември 1910 г. В Пенза, Русия, е роден Константин С. Бадигин, известен полярен изследовател. Командвал е ледоразбивача „Геворгий Седов” по време на знаменития му дрейф в Северния ледовит океан, продължил 812 дни и дал на науката много знания за Севера.

 

Константин Сергеевич Бадигин

  Константин Бадигин

29 ноември 1915 г. Немската подводница UC-13 в продължение на две денонощия патрулирала по черноморското крайбрежие на Турция. Непрекъснатият 11-балов щорм я принуждавал да държи затворени входните люкове дори и когато се намирала в надводно положение. На 29 ноември силна вълна изхвърлила сравнително неголямата подводница на брега край естуара на река Сакария, където била изоставена от екипажа си, а по-късно разстреляна от руски миноносци.

29 ноември 1944 г. Американската подводница SS Аrcerfish, с командир Джоузеф Инрайт, потопила във Вътрешнояпонско море японския суперсамолетоносач "Shinano". 1435 човека загиват, 1080 са спасени и портрета на императора.

За потопяването на самолетоносача Джоузеф Инрайт е удостоен с Кръст на ВМС на САЩ, а "Shinano" е най-големият кораб потопен по време на Втората световна война.

японския суперсамолетоносач "Shinano"

 Командира на американската подводница SS "Аrcerfish", Джоузеф Инрайт

 


28 ноември 1520 г. След 38-дневно плаване в неизвестни води (Магелановия проток) три от корабите на Фернандо Магелан навлезли в океана, който по-късно нарекли Тихи океан.

Фернандо Магелан

 Фернандо Магелан

28 ноември 1605 г. От Бантам, западна Ява, към предполагаемия Южен континент се отправил пинасът „Дрейфкен” (гълъбче) на холандския мореплавател Уилям Янсзон. След като обиколил островните групи Кай и Ару, югозападния бряг на Нова Гвинея, остров Колепом и пресякъл централната част на Арафурско море, той се натъкнал на западната част на остров Йорк. Това е първото документално доказателство за стъпване на европеец в Австралия.

 Холандския мореплавател Уилям Янсзон

 Уилям Янсзон

28 ноември 1942 г. Край източното крайбрежие на Южна Африка бил торпилиран транспортният кораб "Нова Скотиа". Загинали хиляда италиански военнопленници, намиращи се на борда му, като много от тях намерили смъртта си в челюстите на акулите. По мнението на Дж. Л. Б. Смит (Университета в Родс), "акулите предпочитали да нападат живи хора, а не да се задоволяват с разкъсани вече трупове".
 
28 ноември 1917 г. Американският танкер Albert Watts попаднал на мина, поставена от германската подводница UC-35 в Лигурийско море. Един човек от екипажа загинал вследствие на взрива. Корабът продължил своя път, но експлозия на газ сложила неговия край. Горящият танкер потънал на около 50 мили от Генуа на 29 ноември.

27 ноември 1498 г. Втората експедиция на Христофор Колумб до Новия свят спира на о. Еспаньола (дн. Хаити) при основания от него в първото му плаване форт Навидад. Фортът обаче се оказва напълно разрушен. А неговите обитатели – избити. Колумб изгражда нов форт – Изабела, наречен на името на испанската кралица, и изпраща във вътрешността на острова малък разузнавателен отряд под командването на Алонсо де Охеда. Той установява, че островът е гъсто населен и разполага с богати находища от злато. Колумб решава да колонизира Еспаньола и това е първият акт на заробване на местното население от испанците.

форт Навидад

 форт Навидад

27 ноември 1530 г. Отрядът на испанския конквистадор Франсиско Писаро отплавал от Панама с 3 кораба, за да завладее богатата държава на инките. В този и следващите походи на Писаро взели участие братята му Ернандо, Хуан и Гонсало. Между съдружниците на испанския авантюрист били още неговият земляк Диего Алмагро и губернаторът на Средна Америка – Авила. Експедицията проникнала във вътрешността на Перу и основала през 1535 г. близо до морето град Лима. Завладените земи били присъединени към испанската корона и през 1544 г. провъзгласени за „вицекралство Перу”.

 

испанския конкистадор Франсиско Писаро

  Франсиско Писаро

провъзгласеното през 1544 г. „вицекралство Перу”

27 ноември 1703 г. Край плитчините Гудуин загинала английска ескадра под командването на адмирал Бюмонт. Тринадесет първокласни кораба били закотвени край град Дил, Англия. Южен щорм ги откъснал от котвите и ги изхвърлил на плитчината. Англия загубила 3000 отбрани моряци и едни от най-добрите си кораби – „Стърлинг Касъл”, „Ресторейшън”, „Мери”, „Нортъмбърланд” и др. Спасили се едва 80 човека.

27 ноември 1919 г. В Париж българският министър-председател Александър Стамболийски подписва крайно унизителния за България Ньойски договор, наложен от страните-победителки в Първата световна война. Неговите клаузи нанасят тежък удар и на военноморския ни флот. На България се забранява да притежава подводници, морска авиация и надводни кораби. Наличните торпедоносци са разоръжени, патрулните катери са превърнати в морска гранична полиция, крайцерът „Надежда” е задържан от съглашенското командване и никога повече не се завръща в България. Разформировани са военноморския арсенал и ремонтната работилница в Русе, а търговските ни кораби са реквизирани и т.н.. Фактически българският флот престава да съществува.

 българският министър-председател Александър Стамболийски

Александър Стамболийски

27 ноември 1942 г. Екипажите на френските кораби, базирани в Тулон, ги потопяват, за да не попаднат в ръцете на германците, които по това време окупират Южна Франция.

потапянето на френските кораби в Тулон

 Потапянето на френските кораби

27 ноември 1944 г. Норвежкият транспорт Rigel потънал на път за Германия след британски авиационен налет. Дадени били 1833 жертви.
 
27 ноември 1954 г. По време на щорм в Ирландско море се пречупил на две и потънал танкерът World Concord. Корабът бил съвсем нов, влязъл в строя през 1952 г., имал товароносимост 32 000 т и бил най-големият танкер в света за времето си. Освен това притежавал най-висок клас от корабния регистър Лойд.

Потъването на танкера "World Concord"

 танкер "World Concord"

27 ноември 1985 г. При подхождане към Босфора в гъста мъгла съветския военен учебен кораб Хасан протаранил и потопил случайно пресичащия курса му турски раакетен катер "Мелтен" (германска постройка тип "Ягуар", ). Форщевенът на турския катер бил разрязан наполовина и потънала, а част от екипажа загинала. "Хасан" бил арестуван от турските власти, но разследването показало вината на турския командир.

Съветския военен учебен кораб "Хасан"

 военен учебен кораб "Хасан"

 


26 ноември 1898 г. Американският колесен пътнически параход Portland потънал по време на щорм край нос Код, Масачусетс. Загинали всичките 157 човека, които се намирали на борда на кораба.

Американски колесен пътнически параход "Portland"

 пътнически параход "Portland"

26 ноември 1907 г. Турският параход Kaptan потънал по време на щорм в Северно море. Загинали 110 човека. 

26 ноември 1914 г. Британският броненосец Bulwark се взривил в Ширнес при товарене на боеприпаси и потънал. Загинали 738 човека.

 Британски броненосец "Bulwark"

 броненосец "Bulwark"

26 ноември 1916 г. Фернският броненосец Suffren бил торпилиран от германската подводница U-52, взривил се и мигновено потънал заедно с целия си екипаж.

 Френски броненосец "Suffren"

 броненосец "Suffren"

26 ноември 1916 г. Българската Дунавска речна полиция получава и стъкмява за служба пленения румънски кораб „Тереза”, преименуван в „Оряхово”.

26 ноември 1964 г. В Атлантика се сблъскали два голямотонажни кораба – израелският трансатлантически лайнер Shalom и норвежкият танкер Stolt Dagali. Корабокрушението станало на около 20 мили от американското крайбрежие. Лайнерът се движел край бреговете на щата Ню Джърси с 600 пътници на борда. Танкерът с товар от животински и растителни масла държал курс от Филаделфия към река Хъдзън.

Форщевенът на „Шалом” се врязъл в корпуса на „Столт Дагали” и разсякъл танкера на две. Кърмовата част, в която се намирало машинното отделение, потънала след няколко минути, а носовата – с дължина почти 100 м – останала на вода. На свой ред лайнерът също получил значителни повреди в носовата част. При сблъсъка 33-а норвежки моряци били изхвърлени в морето. Загинали 14 човека, намиращи се в кърмовата част на танкера, а петима човека изчезнали безследно.

израелски трансатлантически лайнер "Shalom"

 лайнер "Shalom"
 Пробойната на "Shalom" след сблъсъка със "Stolt Dagali"
 Носовата пробойна на "Shalom"
 
 норвежки танкер "Stolt Dagali"
"Stolt Dagali" след сблъсъка със "Shalom"
танкер "Stolt Dagali"


25 ноември 1497 г. Ескадрата на Вашку да Гама хвърля котва в залива Сан Браж (дн. Мосъл бей) на южноафриканския бряг. Там португалците поставят първият си падран (стълбове, с които се отбелязвало докъде са стигнали експедициите за завладяването на Африка).

 Вашку да Гама

 Вашку да Гама

25 ноември 1919 г. Руският линеен кораб Полтава загива в резултат на силен пожар. Впоследствие не е възстановен. През 1925 г. бил частично демонтиран и разоръжен за възстановяване на еднотипните му кораби.

Руският линеен кораб Полтава

25 ноември 1941 г. Германската подводница U-331, под командването на капитан-лейтенант Ханс-Дитрих Фрайхер фон Тисенхаузен, потопила край бреговете на Либия английския линеен кораб Barham.

Потапянето на английския линеен кораб "Barham"

 Потапянето на английския линеен кораб "Barham"

 линеен кораб "Barham"

 

капитан-лейтенант Ханс-Дитрих Фрайхер фон Тисенхаузен
 капитан-лейтенант Ханс-Дитрих Фрайхер фон Тисенхаузен

25 ноември 1953 г. Завършило първото прекосяване на Атлантическия океан от сама жена. 38-годишната английска журналистка Ен Дейвисън с яхтата си „Щастливата Ана” (бермудски шлюп с велботна кърма, дълъг 6,5 м) достигнала до Ню Йорк. Плаването било много продължително. Дейвисън отплавала от Плимут, Англия, на 20 ноември 1952 г., но направила две продължителни спирания на Канарските острови и остров Доминика от групата на Британските Антилски острови.
 


24 ноември 1642 г. Холандският мореплавател Абел Янзсон Тасман достига до неизвестен дотогава бряг и му дава името на губернатора на Холандска Индия Ван Димен. По-късно се установява, че това е остров, който през 1853 г. справедливо е наречен на своя откривател – Тасмания.

Холандският мореплавател Абел Янзсон Тасман

 Абел Янзсон Тасман

24 ноември 1787 г. Руският хидрограф Гавраил Александрович Саричев завършва изследването на Охотско море, като стига при днешния град Иркутск при горното течение на р. Лена. Наблюденията си от експедицията, продължила две години, описва в книгата „Пътешествие на флота на капитан Саричев по североизточните части на Сибир, Ледовития океан и Източния океан”. Книгата излиза от печат през 1802 г. с атлас и е образец на руската пътеписна литература от първата половина на ХІХ век.

24 ноември 1880 г. Френският параход Онкъл Джозеф (823 рег. т), пътуващ под командването на капитан Лаком към Марсилия, бил потопен от налетелия го през нощта италиански параход Ортилия (1853 рег. т), който се движел на пълен ход. „Онкъл Джозеф” се задържал на водата само 8 минути, спасили се само тези, които успели да се прехвърлят на палубата на другия параход. Броят на жертвите на тази катастрофа бил 215 човека, а причините за нея са неспазване на правилата за разминаване.

24 ноември 1899 г. В руския печат се появила статията „Багдат и Бургас”, обосноваваща предложението „да се създаде една „наблюдателна база” от руски войски в Бургас, чието пристанище да било служело и за местопребиваването на Черноморската флота. По тоя начин Русия щяла да парализира съвсем изгодите за Турция от железницата Коня – Багдат – Басра... заемането на Бургас могло да стане със съгласието на българското правителство, тъй като Бургас не щял да бъде зает като територия, ами само като наблюдателен пункт...


23 ноември 1813 г. В селището Дракино, Костромска област на Русия, е роден Генадий Иванович Невелски, изследовател на Далечния изток. През 1832 г. завършил Морския кадетски корпус, а през 1836 г. – офицерските класове. През 1848 – 1849 г. като капитан на търговския кораб „Байкал” плавал от Кронщат до Петропавловск Камчатски. Описал северните части на остров Сахалин, Сахалинския залив и доказал, че Сахалин е остров, а не полуостров, както се смятало дотогава. Установил, че река Амур е достъпна за морски кораби. Основал град Николаевск на Амур. По-нататъшните му изследвания били прекъснати поради противодействията на петербургската администрация, която през 1856 г. го отзовала в столицата. Починал на 17 април 1876 г. в Санкт Петербург

23 ноември 1846 г. Заложен е килът на първия руски военен кораб с гребен винт – ветроходно-парната фрегата „Архимед”. Построена е по проект на Иван Афанасиевич Амосов – един от водещите руски корабостроители, инспектор-корабостроител на Кронщатското пристанище.

ветроходно-парна фрегата "Архимед"

 ветроходно-парна фрегата "Архимед"

23 ноември 1914 г. Немската подводница U-18, на връщане от разузнаване от Скапа Флоу, налетяла на подводна скала на дълбочина 50 м и получила леки повреди. След 14 часа тя отново се ударила на подводни камъни, които пробили обшивката на здравия корпус. От пробойната нахлула вода. Командирът заповядал да изплават на повърхността. Екипажът напуснал потъващия си кораб и бил пленен от английски моряци (един матрос загинал).

23 ноември 1965 г. Край остров Хог, при преминаване по корабоплавателния канал се сблъскали американският голямотонажен параход America Pilot и малкият танкер Maiumec San. При сблъсъка „Америка Пайлът” със своята носова част се вклинил в левия борд на танкера и се спрял в него. В такова положение ги заварили пристигналите на мястото на катастрофата спасителни съдове. „Мейумек Сан” имал огромна пробойна.
Тъй като съществувала опасност танкерът да потъне, ако корабите бъдат разделени, спасителите с помощта на въжета укрепили корабите един за друг , и в това положение ги повели към пристанището. Буксировката завършила благополучно и тогава провели заключителния етап на спасителната операция – танкерът бил разтоварен и „Майумек Сан” изплавал. Част от повредения му борд излязла над водата. Така опасността от потъване на танкера значително намаляла. Когато разделили корабите „Мейумек Сан” бил отбуксиран на плитко, запушили пробойната му с пластир и го откарали за ремонт.

23 ноември 1980 г. От пристанище Сурабат, близо до Маскат – столицата на султаната Оман, отплавала експедицията „Синдбад” на ирландския мореплавател Тим Севърин. Неговото намерение било да повтори маршрута на Синдбат Моряка от вълшебните приказки на Шехерезада „Хиляда и една нощ”. Седемте плавания, за които тя разказва, имат за основа описанията на древноарабските търговци-мореплаватели за техните пътувания до Островите на подправките и Китай. След добросъвестно изучаване на оскъдните исторически сведения Тим Севърин построил копие на древен арабски кораб. Подобно на оригинала всички негови части били „съшити” с кокосово въже, без да е употребен нито един гвоздей. С този плавателен съд, наречен „Сохор”, Тим успял да осъществи плаването от Оман до Китай. То продължило 8 месеца, но възстановило една легенда и я превърнало от мит в действителност.

ирландския мореплавател Тим Севърин

 Тим Севърин

23 ноември 1998 г. В последното си пътешествие отплава писателят Върбан Стаматов. Роден на 27 май 1924 г. във Велико Търново, Върбан Стаматов завършва гимназиалното си образование във Варна. Тук, след годините на студентството в София, преминава и част от живота му. Работи като редактор в издателство „Георги Бакалов”. В периода 1971 – 1975 г. е председател на варненското дружество на Съюза на българските писатели.
В продължение на няколко десетилетия творчеството му е неразривно свързано с морската тема. Създава романите „Брегът на бедните”, „Островитяни”, „Флагман”, „Голямото горчиво езеро”, „Щурец на полюса”, „Смърт в Лодърдейл” и др., плод на личните му преживявания и наблюдения на моряшкия живот. Към голямата тема за морето и вековните усилия на българина да се приобщи към него писателят се върна отново в една от последните си книги – „Българинът и морето”.

 


22 ноември 1594 г. В Плимут умира Мартин Фробишър, известен мореплавател и флотоводец. През 1576 – 1578 г. с две малки шхуни „Габриел” и „Майкъл” и една галера се отправил на експедиция за търсене на Северозападния морски път към Китай и Индия. Открил южното и източното крайбрежие на о. Бафин, наречени по-късно залив Фробишър, но при о. Батчър бил спрян от ледовете. Върнал се в Англия с няколко образеца „черна земя”, както в онези времена наричали рудата. Веднага се разпространил слухът, че е открил огромни залежи от злато. Кралица Елизабет му дала 1000 фунта стерлинги със задачата да организира нова експедиция. Отново стигнал до залива Фробишър и се върнал с 200 тона руда. Кралица Елизабет я обявила за „неизвестен метал” и отново изпратила Фробишър на плаване. Този път мореплавателят докарал в Англия 1300 тона руда. Нищо ценно от нея обаче не могли да извлекат и накрая я изхвърлили в морето. Експедициите на Фробишър не донесли полза на науката, но изиграли огромна роля за пробуждане на интереса към Северозападния морски път. Фробишър остава в историята и като един от ръководителите на английския военен флот от епохата на кралица Елизабет. Заедно с Франсис Дрейк участвал в битката с испанската „Непобедима армада” през 1588 г.

 Мартин Фробишър

 Мартин Фробишър

22 ноември 1643 г. В Руан е роден Рене Робер Кавалие дьо Ла Сал – френски колонизатор и изследовател на Северна Америка. През 1669 г. той открива р. Охайо, а през 1687 г. минава през Големите американски езера и стига до р. Илинойс. През 1681 г. проследява поречието на р. Мисисипи от устието на Илинойс до Мексиканския Залив и обявява целия басейн за френско владение под името Луизиана, наречена така, в чест на френския крал Луи XIV.

 Рене Робер Кавалие дьо Ла Сал

 Рене Робер Кавалие дьо Ла Сал

 22 ноември 1873 г. Френският лайнер Вил дьо Хавр (5100 peг. т), в тъмна ясна нощ движейки се с 13-възлова скорост, се оказал пред форщевена на английския железен клипер"Лох Ирн" (1200 peг. т). В момента на удара на френския параход рухнали грот и бизанмачтите, убивайки няколко човека и разрушавайки две лодки. Корабът отишъл на дъното след 12 минути. "Лох Ирн" успял да спаси 61 пътници и 26 моряци, останалите 226 човека, намиращи се на борда на парахода, загинали. На другия ден спасените били предадени на американския кораб "Тримантейн".
"Лох Ирн", със силни повреди в носовата част на корпуса, пропускал вода. На 28 ноември екипажът бил принуден да напусне кораба и да търси спасение с лодките, които след няколко дена били забелязани от кораба "Бритиш Куин".

 Френският лайнер "Ville de Havre"

22 ноември 1916 г. Самоубива се Джек Лондон, един от най-ярките писатели от началото на миналия век. Автор е на романите „Мартин Идън”, „Морският вълк”, на сборниците разкази „Жажда за живот”, „Разкази от Южните морета" и др., превърнали се още приживе на писателя в класически образци на световната литературна маринистика.

Джек Лондон

 Джек Лондон

22 ноември 1941 г. През 1941 г. особено безпокойство на британското Адмиралтейство предизвиквали големите загуби на търговски кораби, понесени в резултат на действията на германски рейдери и подводници в района на Фритаун. Командирът на британския крайцер Devonshire, кептън Ричард Оливър, получил заповед да излезе в морето и да търси немските спомагателни крайцери и корабите за снабдяване на подводници. Почти двуседмичното крейсерство отначало не дало никакви резултати. Но на сутринта на 22 ноември 1941 г. корабният разузнавач на крайцера открил на 40 мили по курса на кораба и на около 300-350 мили северозападно от остров Възнесение неизвестен кораб. Оказал се най-удачният вспомагателен крайцер на Кригсмарине Atlantis (Schiff 16 – Raider С), който действайки в Атлантика, Тихия и Индийския океан от 2 април 1940 г. имал на сметката си 22 потопени или пленени кораби с общо водоизместване 145 698 т. В момента на откриването „Атлантис” зареждал с гориво подводницата U-126, незабелязана от пилота на разузнавача. Получавайки в 7,05 часа донесението от разузнавача, капитан Оливер увеличил скоростта на крайцера до 25 възела и в 8,09 получил визуален контакт. В 8,15 немците, най-накрая, забелязвайки „Девоншир”, прекратили предаването на гориво и на пълен ход започнали да се изтеглят от района. Това предизвикало подозрението на командира на крайцера и в 8,20 отново бил пуснат „Walrus”, който скоро доложил за изоставен на мястото моторен катер, големи петна гориво и бурун на повърхността на океана, което позволило да се предполага за неотдавнашното потапяне на зареждащата се подводница. В 8,37 от дистанция 70 кабелта крайцерът произвел по изтеглящия се кораб два изстрела от оръдията от универсалния калибър по носа му вляво и в дясно, заповядвайки му да спре. Обаче рейдерът предал по радиото с открит текст сигнал за тревога (RRR - атака срещу кораба от военен кораб на противника), представяйки се за холандския кораб „Polyphemus”, и продължил хода си на юг. Непознаването на секретната позивна на холандския кораб и правилната структура на действащите в този момент сигнали (в подобни ситуации отдавна се използвал сигналът RRRR) усилило подозренията на командира на крайцера, който пък запитал командването за предполагаемото местонахождение на „Полифемус”. В очакване на отговор от Фритаун „Девоншир”, имайки явно преимущество в скорост, не намалял дистанцията от неизвестния кораб, следвайки го и продължавайки „изследването” на мнимия холандец от въздуха. Скоро с помощта на корабния самолет се разкрили разлики в конструкциите на двата кораба: „Полифемус” имал кърма с отвор, а рейдерът – крайцерска. Едновременно капитан Оливер получил информация от командването на военноморските сили в Южния Атлантик, че в района не може да има никакви холандски съдове. От този момент „Атлантис” бил обречен. В 9,35 от дистанция 100 кабелта „Девоншир” открил огън от главния калибър, а в 10,14 горящият съд потънал вследствие на вътрешни взривове. Веднага след потапянето на рейдера английският крайцер, заради опасения от подводна атака (за наличието на подводница в района нееднократно донасял пилота на корабния разузнавач), бързо се отдалечил от мястото на боя, без да се заема със спасяването на немския екипаж. С това се заела U-126, която по време на боя безуспешно се опитвала да излезе на позиция за атака. Спасените от „Атлантис” били предадени на германския снабдителен кораб за подводници „Python”.

Atlantis (Schiff 16 – Raider С)

 Atlantis (Schiff 16 – Raider С)

22 ноември 1972 г. Самолет Як-38М изпълнява „пълен профил” от палубата на противолодъчния крайцер „Москва”. Този ден се смята за рожденден на палубната авиация на Русия.

Самолет Як-38М

 Самолет Як-38М


21 ноември 1841 г. Роден е италианският пътешественик и изследовател на Малайския архипелаг Луиджи Мария д’Албертис. През 1871 – 1872 г, по време на първото си пътешествие до Малайския архипелаг, изследва северозападната част на остров Нова Гвинея. През 1875 – 1877 г., при второто си пътешествие пак до там, открива река Флай и прониква по нея на 80 км навътре в острова. Участник е в Сицилианския поход на Джузепе Гарибалди. Умира на 2 септември 1901 г. в град Сасари на остров Сардиния. 

Италианският пътешественик Луиджи Мария д’Албертис

 Луиджи Мария д’Албертис

21 ноември 1847 г. Пътническият параход Phoenix, принадлежащ на Холандия изгорял на езерото Мичиган. Загинали 240 човека. 
 
21 ноември 1916 г. Британският болничен кораб Britannic, систершип на печално известния "Титаник", попаднал на мина и потънал в Егейско море. Загиват 30 човека в спасителна лодка, попаднала под въртящите се винтове.

 Холандският пътнически параход Phoenix

 параход "Phoenix"

21 ноември 1952 г. По време на изпитания на реактивната система "въздух-кораб" "Комета" е потопен черноморският крайцер Красный Кавказ

Крайцера на Черноморския флот на СССР - "Красный Кавказ"

 крайцер "Красный Кавказ"

21 ноември 1956 г. Дизеловата подводница М-200 "Месть" XV серия от състава на 157-а отделна бригада подводници на Балтийския флот, загинала в Суурупском пролив в Балтийско море в резултат на сблъсък с ескадрения миноносец "Статный".

 

Мемориален компелкс на подводничарите от М-200

21 ноември 1957 г. Във Варна, в съседство с Военноморския музей, официално е открит музеят на българската военноморска слава, корабът-герой „Дръзки”.

корабът-герой „Дръзки”

 корабът-герой „Дръзки”

 


20 ноември 1555 г. В Москва е подписана търговска спогодба между Русия и Англия. С нея англичаните получават свободен достъп до руските пристанища.

20 ноември 1759 г. В залива Киберон се срещат френският флот, командван от маршал Дьо Конфлан, и английска армада, предвождана от адмирал Хоук. Битката се оказва съдбоносна за французите. Те изгубили 5 линейни кораба и се принудили да търсят спасение в устието на малката река Вилен. Пред опасността да попадне в английски плен Дьо Конфлан трябвало да изостави кораба си и да търси спасение на брега. През следващите дни англичаните разрушили всички транспортни и десантни кораби на французите и окончателно провалили плановете им да нахлуят в Англия. Франция била и лишена от възможността да подкрепя презморските си територии, а англичаните затвърдили превъзходството си на море.


20 ноември 1770 г. При устието на р. Чърчил в залива Хъдсън от своето първо пътешествие в земите на днешна Северна Канада се завърнал Самюъл Хърн, търговски агент на компанията „Хъдсънов залив”. По време на това пътуване той открил река Дюбонт и едноименното езеро.

 Самюъл Хърн

20 ноември 1820 г. Американският китобоен кораб Есекс бил нападнат близо до екватора от кашалот, който успял да го потопи. Този инцидент станал идея и основа за популярния в цял свят роман на Хърман Мелвил – „Моби Дик или Белия кит” (1851 г.).

Американски китобоен кораб Essex

 кораб "Essex"

  


19 ноември 1711 г. Роден е Михаил Ломоносов, руски учен енциклопедист, първият руски академик, основател на Московския университет, географ и историк, поет и художник, почетен член на Шведската и Болонската академия на науките. Значително място в неговото огромно научно дело заемат морските изследвания, на теорията и практиката на които посвещава някои от най-комплексните си разработки.
През 1759 г. в книгата „Разсъждения за голямата точност на морския път” обосновава редица нови астрономически методи за определяне на положението на плавателните съдове в морето и предлага нови навигационни инструменти за тяхното прилагане. През 1762 – 1763 г. обосновава политическото и стопанското значение на усвояването на Северния морски път. Обобщава опита на Камчатските експедиции и предлага проект за изследване на арктическите морета.
Проучва и класифицира морските ледове, създава теорията за дрейфа на ледовете в Северния ледовит океан, потвърдена впоследствие от полярните изследователи. Ломоносов предсказва формата на изобщо неизследвания дотогава северен бряг на Америка и съставя примерна карта, която в общи линии се оказва съвсем близка до неговата реална конфигурация. Подготвя и обучава за работа със създадените от него инструменти навигаторите на експедицията на Василий Чичагов до Шпицберген. Участва и в създаването на първия руски атлас. Умира на 15 април 1765 г.

 първият руски академик, енциклопедист - Михаил Ломоносов

 Михаил Ломоносов

19 ноември 1887 г. Холандският лайнер Схолтен, под командването на капитан Таат, извършвал рейс от Ротердам за Ню Йорк. На кораба се намирали 156 емигранти и 54-членен екипаж. Около 10 часа вечерта "Схолтен" се намирал на 4 мили от Дувър. Над морето се носела мъгла, заради която от мостика на холандския лайнер не успели да видят стоящият близо до адмиралтейския пирс на котва без светлини английски въглищар "Роза Мери". "Схолтен", не успял да отвърне от курса си, и ударил своята дясна скула в форщевена на въглищаря и получил пробойна с ширина 3 м. Опитите да се източва водата се оказали безрезултатни: лайнерът потънал след 20 минути. Поради силния крен и диферент към носа се оказало невъзможно да се спуснат спасителните лодки. Макар на пасажерите своевременно да били раздадени спасителни жилетки, се удавили 132-ма човека.

Холандският лайнер "Scholten"

 лайнер "Scholten"

19 ноември 1905 г. По време на буря германският параход Хилда се разбива в подводни скали край френския остров Сен Мало. От 128-те души на борда му оцелява сами един пътник.

германският параход "Hilda"

 параход "Hilda"

 


18 ноември 1832 г. В Хелзинки е роден Нилс Адолф Ерик Норденшелд, член на Стокхолмската академия на науките. Участва в експедиции и сам ръководи такива до архипелага Шпицберген. Осъществява две плавания по р. Енисей. През 1878 г. щурмува Североизточния морски път. Прониква в Карско море, заобикаля най-северната точка на Азия – н. Челюскин, презимува на Чукотка и през лятото на следващата година стига до Беринговия проток. Продължава околосветската си обиколка и през април 1880 г. се завръща в Стокхолм. Умира на 12 август 1901 г. в селцето Далбю, Швеция.

18 ноември 1853 г. Руска ескадра под командването на адмирал Павел Степанович Нахимов блокира и напада в Синопския залив намиращата се там на котва турска флотилия. Това е първото голямо морско сражение през Кримската война (1853 – 1856 г.). Въпреки, че оказва отчаяната съпротива , турският флот е напълно разгромен. Губи 15 кораба и дава 3000 убити и ранени от общо 4500 корабен състав. Сред пленените е и самият командващ турските сили капудан Осман паша. Руснаците дават само 37 убити и 235 ранени, без да загубят нито един кораб. Синопският бой е последното голямо морско сражение от епохата на ветроходните кораби. В него за първи път, при това успешно, били използвани оръдейни гранати. Ефектът от техните попадения ускорил прехода към строителството на броненосни кораби.

18 ноември 1855 г. Дейвид Ливингстън открива водопада Виктория на река Замбези.

 

Дейвид Ливингстън

  водопад Виктория

 водопад Виктория

18 ноември 1898 г. Във водите пред княжеския дворец „Евксиноград” край Варна застава на котва новопостроеният в Бордо български учебен крайцер „Надежда”. Веднага той е посетен от княз Фердинант и неговата свита. След това крайцерът отплава за Бургас, където става тържественото му освещаване и включване в състава на българския военен флот.

български учебен крайцер „Надежда”

учебен крайцер "Надежда"

18 ноември 1903 г. САЩ и Панама подписали договор във Вашингтон, според който САЩ подкрепили искането на Панама да се отдели от Колумбия. В замяна на това Панама предоставила на САЩ зона в Панамския провлак за прокопаване на плавателен канал, както и право за неговото стопанисване и експлоатация. Строежът започнал през 1904 г., първият кораб преминал по Панамския канал на 15 август 1914 г., а официалното откриване станало на 12 юни 1920 г. Неизгодните за Панама клаузи на договора от 1903 г. били отменени едва на 7 септември 1977 г. с подписването на два нови договора за статута на Панамския канал. Според тях Панама постепенно получава правото на управление на канала, като той става нейна пълна собственост на 1 януари 2000 г.

18 ноември 1939 г. Датският лайнер Simon Bolivar попаднал и се взривил на мина, недалеч от Харуич, Англия. Загинали 130 човека.

18 ноември 1942 г. Ескортиращата конвоя ONS-144 норвежка корвета Montbretia K-208 торпилирала и потопила германската подводница U-262. Първото торпедо попаднало в района на мостика на подводницата и убило намиращите се там германци. Тъй като подводницата не потъвала норвежците изстреляли второ торпедо и субмарината бързо отишла на морското дъно. Заедно с нея загинали 45 члена от екипажа й. 25 човека били спасени и вдигнати на борда на норвежката корвета Potentilla K-214 , като двама от тях по-късно починали и били погребани в морето.

норвежка корвета "Montbretia" K-208

 корвета "Montbretia" K-208

18 ноември 1945 г. Пет американски самолета Avenger изчезват безследно в района на Бермудския триъгълник. Изпратеният да ги търси спасителен самолет също се изгубва. Загиват общо 27 американски авиатори. Оттогава загадката за тяхното изчезване остава неразгадана.

 самолет тип "Avenger"

 самолет "Avenger"

  


17 ноември 1853 г. Руската параходна фрегата "Владимир", с командир капитан-лейтенант Григорий Бутаков, за първи път в историята на битките между параходи атакувал и пленил турския параход "Перваз-Бахри". Успехът е постигнат благодарение на това, че руският офицер обсипал с артилерийски огън кърмата на турския кораб, където турците нямали оръдия.

 

Командирът на фрегатата „Владимир” капитан-лейтенант Григорий Бутаков

 

   капитан-лейтенант Григорий Бутаков

Пленяването на турския параход „Перваз-Бахри”

  Пленяването на парахода „Перваз-Бахри"

17 ноември 1869 г. След 10-годишно строителство тържествено е открит Суецкият канал. На церемонията присъствали хедивът (управител) на Египет Исмаил Паша, австро-унгарският император Франц-Йосиф І, френската императрица Евгения, представители на кралски фамилии от цяла Европа. Първият кораб, който преминал през канала, бил параходът „Хоук” на английската компания „Бритиш Индиън телеграф къмпъни”.

 

Церемония по откриване на Суецкият канал

   Първият кораб, който преминал през канала е параходът „Хоук”

 Откриване на Суецкият канал

17 ноември 1874 г. Английският клипер Cospatrick, пътуващ от Англия към Окланд, Нова Зеландия, загинал от пожар в Индийския океан. От 476 човека, намиращи се на борда му, се спасили едва 3.

Английски клипер "Cospatrick"

клипер "Cospatrick"

17 ноември 1944 г. При охрана на конвой към Сингапур бил потопен японския самолетоносач Shinyo след четири торпедни попадения от американската подводница "Spadefish".

 японския самолетоносач "Shinyo"

самолетоносач "Shinyo"

17 ноември 1956 г. България се присъединява към Конвенцията за защита на човешкия живот на море.


16 ноември 1889 г. Холандският пътнически параход Leerdam (2 796 т), собственост на компанията Холанд-Америка лайн, се сблъскал в Северно море с британския параход Gaw-Quan-Sin. За щастие катастрофата се разминала без човешки жертви.

16 ноември 1918 г. Английският лайнер Otranto (12.124 peг.т), преправен във вспомагателен военен кораб, извършвайки рейс от Америка до Европа, се сблъскал край бреговете на Исландия с лайнера на компанията "P&O" Kashmir (8841 peг. т). От 431 загинали при тази катастрофа 351 били британски военнослужещи. 

16 ноември 1927 г. Влиза в строя самолетоносачът Saratoga (CV-3), най-големият и най-бърз самолетоносач за времето си. Той е петият кораб на ВМС на САЩ с това име. Служи до 1946 г., когато е потопен като опитен кораб при изпитанията на американската атомна бомба на атола Бикини в Тихия океан.

16 ноември 1998 г. Морската ни общественост загубва един от първопроходците на подводното дело и подводния спорт във Варна и България. Хараламби (Хари) Михайлов Амиорков е роден на 1 май 1925 г. в Русе. През 1941 г. постъпва в Морското училище във Варна. През 1945 г. като подофицер участва в разминирането на река Дунав. За разгадаване на устройството и обезвреждане на тип немски мини е награден със съветски орден.
През 1946 г. завършва военноморското си образование и е назначен като офицер в радиоработилницата на ВМС. Изявява се в рационализаторска дейност с военно значение.
Бил е председател на радиодело, по корабомоделизъм и по подводен спорт.
През 1958 г. заедно с Антон Беджев, Николай Гюров и Юрий Дулски е в първата група варненци, обучавани от Иван Джаков в тайните на водолазното дело. През 1958 г. съвместно с Антон Беджев прави първите варненски акваланги. През 1961 г. Хари Амиорков участва в подводната археологическа експедиция под нос Чиракман край Каварна, организирана от Археологическия музей – Варна. През същата година участва в създаването на групата за подводни археологически изследвания към Военноморския музей и в организираната от музея експедиция при нос Калиакра за търсене на останки от битката на руския адмирал Ушаков с турския флот през 1791 г. Активно се включва и в следващите варненски подводни археологически експедиции, съдейства пред командването на ВМС за осигуряването на плавателни съдове. През 1963 г. в съавторство с Антон Беджев издава учебното помагало „Как да си направим съоръжения за подводен спорт”. От 1968 до 1973 г. е редовен участник в републиканските първенства по подводен риболов . През 1967 г. е пенсиониран от флота по силата на разпореждането на Военния отдел на ЦК на БКП „...да се освобождават всички офицери, които преди 9 септември 1944 г. са учили в царските военни училища”.
Хари Амиорков е сред основателите на създадената през 1968 г. във Варна лаборатория по подводни изследвания и океанографски прибори към Института по рибно стопанство и океанография – Варна. Участва в конструирането, построяването и провеждането на подводния експеримент с подводния дом „Шелф-1” през 1970 г. при Маслен нос, а впоследствие и в българо-съветските научни експерименти с подводния дом „Черномор” през 1973 и 1974 г.
През 1973 г. преминава в новосъздадения Институт по океанология при БАН във Варна, където работи до 1990 г. Участва в създаването на образци дълбоководна техника и в провеждането на редица подводни експерименти.
Безкористно предава опита и знанията си на следващите поколения дейци на подводния спорт и подводното дело.

 


15 ноември 1518 г. След седеммесечно плаване край бреговете на неизследваните брегове на полуостров Юкатан и Мексиканския залив в Хавана се завърнала експедицията на испанския мореплавател Хуан Грихалва. Тя установила, че Юкатан не е остров, както се смятало дотогава, и изследвала около хиляда километра от бреговата ивица на Мексиканския залив

15 ноември 1766 г. От устието на р. Лоара отплава фрегатата „Ла Будьоз” на Луи Антоан де Бугенвил. В това плаване – първа френска околосветска експедиция – Бугенвил открива архипелазите Туамоту и Луизиада, преоткрива Соломоновите острови, посещава Таити, изследва островната група Нови Хебриди и др. Резултатите от тези изследвания Бугенвил описва в публикуваната през 1771 г. книга „Околосветско пътешествие с „Ла Будьоз” и транспорта „Етоал” в 1766 – 1769 г.” 

15 ноември 1815 г. Състоял се първият рейс на първия руски параход Елизавета от Петербург до Кронщат и обратно. Корабът бил построен от английския механик Чарлз Бред, който през 1786 г. пристигнал в Русия и постъпил на руска служба. Корабът имал дървена конструкция, обзаведен с парна машина с мощност 4 к.с. и бордови гребни колела.Целия път параходът преодолял за осем часа и половина. За да изпита скоростта на парахода, командирът на Кронщатското пристанище заповядал с него да се състезава най-добрия гребен катер. Когато гребците действали с пълна сила, те дори изпреварвали парахода и можели на ход да пристават до кораба. 

първия руски параход Елизавета

 параход "Елизавета"

15 ноември 1848 г. По време на третата си експедиция, като се движел по средиземноморското крайбрежие, руският пътешественик Пьотър Александрович Чихачов стигнал турския град Анталия. Той нанесъл редица поправки на известните тогава карти на Бофор, Фишер и други изследователи на Мала Азия.

 Пьотър Александрович Чихачов

 Пьотър Александрович Чихачов

15 ноември 1849 г. Новият параход Louisiana потънал след взрив на котлите край „Гравиер стрийт док”, Нови Орлеан. Загинали 86 човека.

15 ноември 1875 г. Роден е Владимир Александрович Русанов, един от изявените руски изследователи на Арктика. През 1910 г. оглавил научна експедиция до Нова земя. С моторно-ветроходен кораб обиколил цялата островна група. През 1912 г. ръководил експедицията с кораба „Херкулес”, която изследвала архипелага Шпицберген. Изчезнал безследно с целия си екипаж при опит да премине по Северния морски път в Тихия океан. През 1934 г. при западното крайбрежие на полуостров Таймир бил открит дървен стълб с надпис „Херкулес 1913” и някои вещи на експедицията. 

 

Владимир Александрович Русанов

 

 Пьотър Александрович Чихачов

15 ноември 1932 г. В строя постъпил новопостроеният американски тежък крайцер Indianapolis CA-35. Той става известен с участието си в боевете през Втората световна война и награждаването му с бойна звезда. През юни 1944 г. пренася компонентите на атомните бомби, с които са бомбардирани Хирошима и Нагазаки.

американски тежък крайцер "Indianapolis" CA-35

 крайцер "Indianapolis" CA-35

15 ноември 1935 г. По повод 50-годишнината на Осми приморски полк във Варна е организирано честване на бойната слава на приморци и става освещаването на Портала-паметник на загиналите от тях в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Негов идеен автор е полковник Петър Динеков. Гост на тържеството е НВ Борис ІІІ. Придружен от командващия флота кап. І ранг Иван Вариклечков, царят поздравява войсковите части и заедно с митрополит Симеон собственоръчно открива паметните плочи с имената на 3-те хиляди загинали приморци.

Порталът на 8-ми Приморски полк

Порталът-паметник на Осми Приморски полк във Варна 

15 ноември 1960 г. В морето в първи 66-дневен боен поход излязъл първият американски подводен ракетоносец George Washington (SSBN 598).

 първият американски подводен ракетоносец "George Washington" (SSBN 598)

 подводен ракетоносец "George Washington" (SSBN 598)

15 ноември 1969 г. в Баренцово море (на траверза на нос Териберски) съветската подводница K-19 се сблъскала с американската атомна подводница Gato, опитваща се осъществява следене отблизо на съветския атомоход. И двата кораба получили неголеми повреди.

американската атомна подводница "Gato"

 американската атомна подводница "Gato"

  


14 ноември 1667 г. В селището Дединово на р. Ока започва строителството на първенеца на руското корабостроене, тримачтовия ветроход Орел. Имал е водоизместване около 250 тона, 22 топа и 58 души екипаж, в това число 22 матроси и 35 стрелци. Спуснат е на вода през 1668 г., а през 1669 г. е базиран в Астрахан за охрана на руските търговски кораби в Каспийско море. През 1670 г. е пленен от въстаниците на Степан Разин. През следващите години е изоставен да бездейства в един от притоците на р. Волга и никога не е използван по основното си предназначение.

 първенеца на руското корабостроене, тримачтовия ветроход "Орел"

 ветроход "Орел"

14 ноември 1765 г. В Ланкастър каунти, Пенсилвания, е роден американският изобретател Робърт Фултън, създател на първия в света практически годен за плаване параход. През 1786 г. се установил в Англия. Увличал се по използването на парата за движение на плавателните съдове. През 1797 г. построил и успешно изпробвал в Париж малка подводница – „Наутилус”, и плаваща мина. През 1803 г. изпитал в р. Сена първия си параход. Неполучил подкрепа в Англия и Франция, той се завърнал в Америка и построил колесния параход „Клермон”, на който монтирал парна машина с мощност 20 к.с. На 8 август 1807 г. този параход извършил първото си плаване по р. Хъдсън, като изминал разстоянието от Ню Йорк до Олбъни.

американския изобретател Робърт Фултън

 Робърт Фултън

14 ноември 1803 г. Първата руска околосветска експедиция под ръководството на И. Ф. Крузенщерн с корабите „Надежда” и „Нева” пресякла екватора и навлязла в южното полукълбо. В историята на руския флот това ставало за първи път.

14 (26) ноември 1894 г. В Севастопол е роден Иван Папанин. Става световноизвестен през 1937 г., когато му е възложено ръководството на дрейфуващата в централната част на Арктика полярна станция „Северен полюс-1”. Експедицията продължила 274 дни – от май 1937 до февруари 1938 г. Върху леден блок с площ около 11 км² полярниците проплавали над 2000 км. Историята на експедицията Папанин е описал в книгата си „Животът върху леда”.

Иван Папанин

 Иван Папанин

14 ноември 1897 г. Германски бойни кораби стоварват десант на китайския бряг при пристанище Циндао и го превземат. Претърпелият поражение във войната с Япония (1894 г.) Китай е принуден с договор да отстъпи за 99 години тази област на Германия.

14 ноември 1909 г. Френският параход Scyne потънал след сблъсък с английския параход Onda край Сингапур. Загинали повече от 100 човека.

14 ноември 1942 г. В боевете край Гуадалканал американските линейни кораби Washington и South Dakota потопили японския линеен крайцер Kirishima.

японския линеен крайцер Kirishima

 линеен крайцер "Kirishima"

 линеен кораб "South Dakota"

 линеен кораб "South Dakota"

линеен кораб "Washington"

линеен кораб "Washington"

14 ноември 1943 г. В района на Бермудските острови по време на учение на военноморските сили на САЩ торпедо за малко не улучва линейния кораб Iowa, на борда на който в този момент се е намирал президентът на страната Ф.Д. Рузвелт.

линеен кораб „Айова"

 линеен кораб „Айова"

14 ноември 1978 г. В тържествена обстановка е открита фериботната линия Варна – Иличовск. Тя се обслужва от построените в СССР и Югославия фериботи „Героите на Севастопол”, „Героите на Одеса”, „Героите на Шипка” и „Героите на Плевен”. Днес линията е разширена до пристанище Поти (Грузия) и Средиземноморието.

 фериботната линия "Варна – Иличовск"

фериботна линия "Варна - Иличовск"

 


13 ноември 1460 г. Починал португалският принц Енрике, известен като Енрике Мореплавателя. Имал изключителен принос за португалското настъпление в Африка и в търсенето на морски път към Индия. На нос Сагриш, най-западната точка на Европа, организирал морска академия с астрономическа обсерватория и морска база. Оттам португалските кораби тръгвали към западното крайбрежие на Африка.

 Монумент на принц Енрике

13 ноември 1688 г. Холандски флот под командването на Вилхелм Орански отплава от брега на Фландрия по посока на Англия. В състава му са включени 50 линейни, 60 десантни, 200 транспортни кораба, 10 брандера с 12 хиляди войници и 4 хиляди коне. Десантът е стоварен при Торбей, Девъншир, без нито за миг холандците да бъдат обезпокоени от английски или френски военни кораби. Станало ясно, че английският крал Яков ІІ е допуснал редица грешки при изграждането на своята отбрана. Месец по-късно това му струвало престола.

13 ноември 1850 г. В Единбург, Шотландия, е роден Робърт Луис Стивънсън, автор на „Островът на съкровищата” – един от най-прочутите романи в световната литература. Този шедьовър Стивънсън създал през 1883 г., т.е. едва 33-годишен. Година преди това написал „Нови 1001 нощ”. Обичал да казва за себе си: „Аз съм 45 на сто художник и 55 на сто търсач на приключения.” Житейски обстоятелства и влошено здравословно състояние наложили на писателя да изживее последните си години на един от островите Самоа в Тихия океан. Починал през 1894 г., ненавършил 45 години.

 Робърт Луис Стивънсън

 Робърт Луис Стивънсън

13 ноември 1854 г. Американският ветроход New Era, пътувайки от Бремен за Ню Йорк, загинал на плитчина на 15 мили от нос Сънди Хук. Броят на жертвите надминал 300 души.

13 ноември 1881 г. Английският лайнер City of London, собственост на компанията „Дистъл лайн”, след като отплавал от Лондон за Ню Йорк изчезнал безследно в просторите на Северния Атлантик заедно с всички намиращи се на борда му пътници и членове на екипажа.

13 ноември 1899 г. В условия на гъста мъгла във Финския залив, недалеч от остров Гогланд, заседнал на камъни руският броненосец за брегова охрана Генерал-адмирал Апраксин.

 руският броненосец за брегова охрана "Генерал-адмирал Апраксин"

 броненосец "Генерал-адмирал Апраксин"

13 ноември 1904 г. Във Варна пристига закупеният от БТПД товаропътнически параход „София”. Построен е през 1882 г. в Глазгоу и е с вместимост 255 БРТ. За пръв път в историята на българското гражданско корабоплаване командването му е поверено на българин – Сава Манолов, възпитаник на Морското училище в Нарва, Русия.

13 ноември 1941 г. В Лондон се състояла премиерата на английския документален филм „Крилатите кораби”, прославящ бойната мощ на британските самолетоносачи. Той трябвало да направи шумна пропаганда на британското морско превъзходство, което от няколко години се олицетворявало от първия английски самолетоносач Ark Royal – бил спуснат на вода в началото на 1937 г. Имал водоизместване 22 600 т. скорост 30 възла, екипаж от 2000 души и можел да приема на палубата си до 72 самолета.
Бойните качества на самолетоносача били неоспорими, макар необичайно широката палуба за излитане и кацане на самолетите да му придавала вид на огромен плаващ ковчег. „Арк Роял” участвал активно във всички големи военни операции на Великобритания в Средиземно море и Атлантическия океан. Особено значим бил неговият принос за потопяването на германския линеен кораб „Бисмарк”. Именно самолетите на „Арк Роял” открили „Бисмарк”, който, след като потопил английския линеен крайцер „Худ”, успял за няколко дни да се скрие от англичаните. По време на битката с „Бисмарк” излитащите от „Арк Роял” самолети поддържали непрекъснато наблюдение на движението и действията на немския линкор, а няколко от изстреляните от тях торпеда засегнали кърмата и чувствително засегнали маневреността му.
Именно на палубата на „Арк Роял” бил заснет въпросният документален филм, който трябвало да подхранва легендата за непотопяемостта на английските самолетоносачи. По нещастно съвпадение или зла ирония на съдбата обаче точно същия ден – 13 ноември 1941 г, „Арк Роял” загинал на 20 мили от Гибралтар, улучен смъртоносно от торпедата на германската подводница U-81, командвана от подводния ас капитан-лейтенант Фридрих Гугенбергер. Изпратените на помощ кораби от английската база в Гибралтар успели да спасят екипажа, но самолетоносачът бил безвъзвратно загубен.
Потопяването на „Арк Роял” бил тежък удар за английското самочувствие. То разрушило старателно градения мит за неуязвимостта на английските самолетоносачи. Средиземноморската авиация на англичаните се лишила от безценното си плаващо летище, каквото на практика била палубата на самолетоносача. А войната бушувала вече трета година. Английските корабостроителници били в критично състояние. Не достигали основни материали за скорошно построяване на нов самолетоносач. Англичаните трябвало да се примирят със загубата, но за да я омаловажат, вестниците на Острова само мимоходом регистрирали събитието. От популяризирането на филма англичаните естествено трябвало да се откажат.

Поразения английски самолетоносач "Ark Royal"

 Спасяване на екипажа на английски самолетоносач "Ark Royal"

  самолетоносач "Ark Royal"

 

Командира на подводницата U-81, капитан-лейтенант Фридрих Гугенбергер
 
капитан-лейтенант Фридрих Гугенбергер

 

13 ноември 1942 г. В боевете за Гуадалканал загинал японският линеех кораб Hiei. В него попаднали най-малко 50 снаряда и една бомба от бомбардировач В-17, а също така две авиоторпеда хвърлени от самолети от самолетоносача "Ентърпрайс".

 японски линеен кораб "Hiei"

 линеен кораб "Hiei"

13 ноември 1979 г. Във Варна вдига държавното знаме м/к „Черни връх”. Построен от варненските корабостроители. Товароподемността му е 10 703 т, пръв капитан му е Иван Войнски, а главен механик – Младен Марков.

 м/к „Черни връх"

Моторен кораб "Черни връх"

 


12 ноември 1897 г. С княжески указ №40 се създава Българският черноморски флот. Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска 12 ноември 1897 г. С княжески указ №40 се създава Българският черноморски флот. част с щаб във Варна. За командир на Морската част е назначен кап. ІІ ранг Пол Пишон, който е командир и на строящия се учебен крайцер „Надежда”. Негов помощник е лейтенант Матей Стойков. За поддържане на военните кораби и брегови съоръжения се изгражда специализирана работилница (арсенал). Изпратените във Варна от Русе кадри започват посменна практика на търговските параходи „Борис” и „България”. Арсеналът създава работа за стотици варненци.

12 ноември 1912 г. Спасителният отряд от експедицията на Робърт Скот, изпратен да търси него и четиримата му спътници, открива телата им, предсмъртните им писма и дневника на експедицията, от които разбира за техния подвиг и упоритата им борба с полярната смърт.

Робърт Скот

 Робърт Скот

12 ноември 1912 г. Създава се Българско морско комендантство в новоосвободените земи в Беломорието. По същото време в с. Мустафа паша (дн. Свиленград) пристига сборна команда от 166 дунавски моряци. Те взимат участие в направата на летище край селото, извършват минноподривни операции в района на Одринската позиция, обучават български войници в боравене с ръчните бомби, транспортират продоволствие и муниции до фронтовата линия.

12 ноември 1913 г. Завършила руската полярна експедиция под ръководството на Борис Александрович Вилкицки. С ледоразбивачите „Таймир” и „Вайгач” били проплавани 11 хиляди километра. Експедицията направила скици скици на две хиляди километра от северния бряг на Сибир.

12 ноември 1921 г. Във Вашингтон започва Международна конференция по въпросите на морското въоръжаване, на положението в Далечния изток и в района на Тихия океан. Участват САЩ, Великобритания, Франция, и Япония, а във втората фаза се присъединяват Белгия, Китай, Италия, Холандия и Португалия. Конференцията потвърждава дотогавашните права на САЩ, Япония, Великобритания и Франция за владеене на островите в Тихия океан и приема Вашингтонското споразумение, което регламентира лимити за военноморските сили на страните-участнички. Споразумението ликвидира британското морско надмощие, като установява еднакви лимити за САЩ и Великобритания.

12 ноември 1928 г. В следствие на претоварване в Северния Атлантик се преобръща и потъва британският товаропътнически параход Vestris. Загиват 110 човека.

 Британския товаропътнически параход "Vestris"

 

Потъването на британския товаропътнически параход "Vestris"
 
 
потъването на британския товаропътнически параход "Vestris" 

12 ноември 1941 г. След налет на германската авиация, в Севастопол потъва съветския крайцер Червона Украйна.

Изображението „http://images20.snimka.bg/004478625-big.jpg“ не може да бъде изобразен, защото съдържа грешки.

 съветски крайцер "Червона Украйна"

12 ноември 1944 г. Английската авиация атакувала германския линеен кораб Tirpitz в Трьомсьо, Норвегия. От взривовите детонирал кърмовият барутен погреб. Страшилището се преобърнало, опирайки с надстройките си дъното на фиорда.

 Преобърналият се линеен кораб "Tirpitz"

 линеен кораб "Tirpitz"

12 ноември 1965 г. Английският лайнер Yarmouth Castle, имайки на борда си 600 човека пътници и екипаж, по време на рейс от Маями към Насау се запалил по неизвестна причина. След като изгорял напълно, лайнерът потънал след три денонощия. Загинали 92-ма човека, а повече от 400 получили тежки изгаряния.
 


11 ноември 1711 г. Роден е Степан Петрович Крашенинников – първият изследовател на Камчатка. В периода 1737 – 1741 г. изследва и описва около 1700 км от бреговете на полуострова и опровергава официалното тогава мнение, че той е неподготвен за цивилизован живот.

11 ноември 1729 г. В Париж е роден Луи Антоан дьо Бугенвил – един от най-големите френски мореплаватели. През 1763 г. осноал френска колония на Малдивите (дн. Фолклендски о-ви). През 1766 – 1769 г. с корабите „Будьоз” и „Етоал” осъществил околосветско плаване през Магелановия проток. Достигнал до о. Таити, минал през архипелага Нови Хебриди. Поправил една историческа грешка, просъществувала цели 150 години, като доказал, че това е островна група, а не част от Южния материк, както смятал Педро Фернандо де Кирос. След завръщането си във Франция Бугенвил обобщил резултатите от експедицията, а те били огромни, може би най-големите след тези, събрани по време на околосветското плаване на Магелан. Въз основа на тях мореплавателят издал книгата „Пътешествието на Бугенвил”. Починал на 31 август 1811 г.

11 ноември 1940 г. Английската морска авиация атакува италианската база Таранто. Това е първото масирано използване на авиация с морско базиране в морските войни. Операцията е подготвяна три месеца и изненадва италианците, когато в Таранто са събрани 6 линейни кораба, 14 крайцера, 27 разрушителя и 10 подводници. Англичаните нападат не откъм морето, а откъм бреговите възвишения. Самолетоносачът „Illustrious” с цената на само два свалени самолета от атакувалите през един час в два ешалона от 12 и 9 самолета поразява с три торпеда новия италиански линкор „Littorio”, и с по едно „Conte di Cavour” и „Caio Duilio”. „Литорио” потъва, а „Дуилио” и „Кавур” лягат на плиткото дъно. Англичаните не се решават на трети удар, но и това е достатъчно. Италианският флот остава с три големи линейни кораба – „Джулио Чезаре”, „Виторио Венето” и „Андреа Дориа”. По моралния дух на италианския народ е нанесен страшен удар, докато духът на англичаните получава поддръжка в много тежък за тях момент. Оцелелите големи кораби са изтеглени на север, в Неапол, откъдето вече трудно могат да противодействат на английския Средиземноморски флот.

 Самолетоносачът „Illustrious”

 Самолетоносачът „Illustrious”

11 ноември 2000 г. След продължително боледуване във Варна умира Тремол Иванов. Командир на миноносеца „Дръзки” по време на взрива през 1942 г. Първи директор (1948 г.) на новооснованото държавно параходство „Български морски флот”. Работи още като заместник директор (1968 г.) на външнотърговското предприятие „Корабоимпекс”. Приживе успя да публикува книгите си изследвания „Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава” (1996 г.) и „Страници от историята на българското корабостроене” (1998 г).
 


10 ноември 1888 г. Край френското крайбрежие потъва английският лайнер Umbria, притежание на "Кюнард Лайн".

Aнглийският лайнер Umbria

 лайнер "Umbria"

10 ноември 1890 г. Британският крайцер Serpent бил изхвърлен от щорм върху скали по крайбрежието на Испания.

10 ноември 1904 г. В Битоля е роден професор Александър Вълканов. В Пловдив, където се премества да живее семейството му, като ученик в Мъжката гимназия се насочва към изучаване на биологията на организмите. Средното си образование завършва в софийската Четвърта мъжка гимназия и се записва студент по специалността „естествена история” в Университета. През 1926 е назначен за асистент в катедрата по зоология. През 1932 г. СУ открива във Варна Морската биологична станция с Аквариум за подготовка на преподавателите и студентите върху разнообразието на морската флора и фауна. Научните интереси на Ал. Вълканов го насочват към изследване на организмите в крайбрежните черноморски лимани и през 1935 – 1936 г. публикува голяма научна студия върху тях.

През 1938 год. ръководството на СУ изпраща Ал. Вълканов на специализация в чужбина, за да се подготви за изследователска работа в областта на морската хидробиология. След завръщането му е назначен за директор на Морската биологична станция с Аквариум. Провежда задълбочени изследвания в областта на анатомията, цитологията, морфологията на безгръбначните животни, върху разпределението на организмовия свят по Черноморското крайбрежие – в лимани, лагуни, езера, блата.    През 1954 г. проф. Вълканов оглавява новосъздадения Научноизследователски институт по рибно стопанство и океанография (впоследствие Институт по рибни ресурси, а днес – Институт по рибни ресурси и аквакултури). Започват мащабни изследвания върху биологичните ресурси на Черно море. Едновременно с това проф. Вълканов научно обосновава идеята за организиране и развитие на океански риболов от България. Аргументира становището си с ограничените рибни запаси в Черно море, посочва като най-перспективни риболовните зони на Западна и Южна Африка.

За цялостната му научна дейност през 1961 г. проф. Вълканов е избран за член-кореспондент на БАН, а три години по-късно е назначен за директор на Зоологическия институт на БАН, където работи до края на живота си (1971 г.). Неговото име получава изследователския кораб на Института по рибни ресурси „Проф. Александър Вълканов”.

10 ноември 1912 г. Френсис Уайлд, Белгрейв Нинис и Ксавер Мерц от експедицията на Дъглас Моусън се отправили от Земя Адели на поход по крайбрежието на Антарктида. Открили Бряг Джордж V, залива Бакли и стигнали до шелфовия ледник Джоузеф Кук.

10 ноември 1966 г. По време на учения на ВМС на НАТО в Северния Атлантик американският самолетоносач Essex се сблъскал с подводницата Nautilus, която провеждала към него „атака” в перископно положение. Самолетоносачът получил подводна пробойна, а на подводницата било повредено ограждението на подемните устройства. Съпровождана от разрушител, „Наутилус” на собствен ход и със скорост от около 10 възела достигнала до военноморската база в Ню Лондон, САЩ, като изминала разстояние от около 360 мили.

10 ноември 1969 г. Създава се СО „Воден транспорт” със седалище гр. Варна. То обединява предприятията за морски и речен транспорт, пристанищните комплекси, кораборемонтните заводи, научноизследователските институти и останалите структури, свързани с водния транспорт на страната. Генерален директор на това основно звено от националния транспортен комплекс става к.д.п. Николай Йовчев. 

10 ноември 1975 г. Бълкерът Edmund Fitzgerald, с товар от 26 000 тона желязна руда, потънал в източната част на Горно езеро, Северна Америка. Загинали 29 човека.

 Бълкерът Edmund Fitzgerald

 Бълкерът "Edmund Fitzgerald"

 


9 ноември 1502 г. По време на четвъртата експедиция на Христофор Колумб до Америка флотилията му хвърлила котва в залив, който бил наречен Пуерто де лос Бастимиенос (продоволствен залив). Той се намирал в най-тесния участък на Панамския провлак и през втората половина на XVI век изграденото там пристанище станало важно средище за испанската експанзия в Южна Америка.

9 ноември 1914 г. Германският крайцер Emden напада о. Килинг (от Кокосовите острови). Зaсечен е от австралийския крайцер „Сидни”, който го превъзхожда в тонаж (5600 срещу 4270 т), скорост (26 срещу 24 възела) и огнева мощ (8 152-мм срещу 10 105-мм на „Емден”). Равносметката е ужасяваща за германците. От 316 души екипаж загиват 134, ранени са 65, а крайцерът е почти напълно разрушен.

Скоро крайцерът е вдигнат и в трюма му е открито голямо количество мексикански сребърни долари. Австралийското правителство се разпорежда върху монетите да се припоят сребърни лентички с надпис: "Сидней - Емден. 9 ноември 1914 г" и да се връчат тези паметни медали на моряците от "Сидней". Останалите монети са продадени като сувенири със специален сертификат, потвърждаващ, че тези монети са от касата на "Емден".

Германският крайцер Emden

 крайцер "Emden"

9 ноември 1974 г. В Токийския залив се сблъскват либерийският товарен кораб „Пасифик ейриъс” с товароподемност 15 850 т. и японският газовоз Йойо мару. Това е първата в света катастрофа на газовоз. На 28 ноември, след като дотогава пожарът на борда на газовоза не бил потушен, той е потопен чрез торпилиране.
 


8 ноември 1521 г. Двата оцелели кораба от експедицията на Фернандо Магелан – „Тринидат” и „Виктория” – достигат о. Тидоре от Молукския архипелаг. Там те били посрещнати благосклонно от местния раджа, който търсел покровителството на испанския крал срещу португалците. След като закупуват много и ценни подправки, екипажите се разделят и „Виктория” под командването на баска Хуан Себастиан де Елкано продължава сама край н. Добра надежда, като за първи път в историята затваря кръга на околосветското плаване.

 Хуан Себастиан де Елкано

 Хуан Себастиан де Елкано

8 ноември 1723 г. В Нотингамшир, Великобритания, се родил Джон Байрон, един от известните мореплаватели на XVIII, чичо на известния поет. Едва 17-годишен участвал в околосветското плаване на Джордж Ансън (1740 – 1744 г.), по време на което бил пленен от испанците и затворен. Бил освободен през 1745 г.. През 1764 г. му поверили ръководството експедицията с фрегатата „Делфин”, която била изпратена в южната част на Тихия океан със задачата да намери Соломоновите острови, видени от испанците още през XVI век и Австралия. Байрон не успял да открие тези острови, което предизвикало голямо недоволство в Англия, но открил няколко малки острова от архипелага Туамоту, островите Тукелау и Джилбъртовите острови в екваториалната част на Тихия океан. От 1769 г. бил назначен за губернатор на Нюфаундленд. По-късно командвал британските войски в Западна Индия. Починал на 10 април 1786 г. в Лондон.

 Джон Байрон

 Джон Байрон

8 ноември 1770 г. Роден е руският мореплавател Иван Фьодорович Крузенщерн (истинското му име е Adam Johann Ritter von (knight of) Krusenstern). През 1803 г. оглавил първата руска околосветска експедиция с корабите „Надежда” и „Нева”. Експедицията заобиколила н. Хорн, посетила Маркизките и Хавайските о-ви, стигнала до п-в Камчатка, картографирала голяма част от бреговете на японските острови Хокайдо и Хонсю и проучила южната част на о. Сахалин. После през Макао и н. Добра надежда се завърнала в Кронщат. По време на това плаване за първи път били извършени мащабни океанографски и метеорологични изследвания в Атлантическия, Тихия и Индийския океан. 

Руският мореплавател Иван Фьодорович Крузенщерн

 Иван Фьодорович Крузенщерн

8 ноември 1871 г. Починал американският арктически пътешественик Чарлз Френсис Хол. През 1864 – 1869 г. той намира в Канадския арктически архипелаг на север от залива Хъдсън многобройни следи от изчезналата експедиция на Джон Франклин. През 1871 г. с кораба „Поларис” навлиза в Северния ледовит океан през протока Смит Чанъл и през протока между островите Гренландия и Елсмиър прониква до 82º26' с.ш. – точка, недостигана преди него. 

8 ноември 1942 г. Италианският крайцер Attilio Regolo бил поразен от торпедо, изстреляно от британската подводница "Unruffed". Торпедото попаднало в носовата част на крайцера, която се оказала откъсната от взрива почти до оръдейната кула и незабавно потънал.

 Италианският крайцер Attilio Regolo

 крайцер "Attilio Regolo"

8 ноември 1975 г. Бунтът на БПК от Балтийския флот „Сторожевой” започнал през нощта на 8 срещу 9 ноември 1975 г. Въстанието оглавил капитан 3 ранг Валерий Саблин, служещ на кораба като помполит. До постъпването си във военнополитическата академия „В. И. Ленин” той прослужил девет години на строеви длъжности на кораби от Северния и Черноморския флотове.
Задълбоченото изучаване в академията на трудовете на класиците на марксизма-ленинизма затвърдило у Саблин мисълта, че властта води народа не по правилния път. Морският офицер разработил детайлна програма за преустройство на обществото. Той бил за многопартийност, свобода на словото и дискусиите, промяна на реда на изборите в партията и страната. За да огласи своята програма, показвайки вопиющите грешки и разложение на съветското ръководство, офицерът решил да използва „трибуната” БПК „Сторожевой”, на който започнал служба след академията.
”Сторожевой” заедно с други бойни кораби от Червенознаменния Балтийски флот взел участие във военноморския парад на 7 ноември 1975 г., след което трябвало да се отправи на ремонт в Лилепая. Вечерта на 8 ноември помполитът организирал прожекция на филма „Броненосецът „Потемкин”. Командира на „Сторожевой” капитан 2 ранг Потулний Саблин заключил в поста на хидроакустиците. По команда на помполита бил обявен сигнал „голям сбор”. Матросите и старшините се построили на долната палуба, в кърмата на кораба.
Саблин им съобщил, че е поел командването на кораба с намерението да го отведе в Ленинград, и от там да се обърне към страната с възвание. Говорел за разложението по върховете, за това, че е необходимо да се изкаже по телевизията, да разкаже на народа истината и да иска промени. Матросите застанали зад исканията на Саблин. Обаче в каюткомпанията неговото обръщение било прието повече от сдържано. Само няколко офицери и мичмани одобрили действията на метежния помполит. Останалите мълчали - тях ги отвели в долните помещения на кораба.
Саблин разчитал, че бунтът на „Сторожевой” ще бъде поддържан първо от гражданите на Ленинград, а после и от цялата страна. Обаче за бунта командването на флота и ръководството на страната узнало много по-рано от избягалия от кораба офицер-механик Фирсов, който бил нещатен секретар на комитета на ВЛКСМ. Вдигайки котва, БПК „Сторожевой” излязъл от парадния строй кораби, обърнал по реката и се отправил по посока на Рижкия залив. От кораба в етера се понесли радиограми по адрес на централните партийни и съветски органи. Корабът обявил, че отива по Нева към стоянката на „Аврора”, и че иска да бъде дадена възможност на един от членовете на екипажа да се изкаже по телевизията и радиото. „Сторожевой” се движел придружен от погранични кораби.
Срещу „Сторожевой” била изпратена цяла ескадра. Висшето военнополитическо ръководство на страната издало заповед по всякакъв начин да бъде спрян разбунтувалия се кораб. При необходимост – да се бомбардира и потопи. Стражевите кораби открили огън по надстройките – БПК не отговарял, продължавайки своя ход. Сутринта на 9 ноември оръжие по „Сторожевой” използвала съветската авиация. По бойна тревога в Прибалтийския военен окръг били вдигнати два авиополка. Един от най-добрите летци прицелно хвърлил авиобомба под кърмата на кораба, повреждайки обшивката, винта и руля. Корабът започнал да описва кръгове. През това време освободеният от моряците командир на кораба се качил на капитанския мостик и прострелял Саблин с пистолет. Арестувайки ранения в крака помполит, Потулний поел командването и заповядал да се спре хода на кораба. На „Сторожевой” се качили десантчици.
Моряците от „Сторожевой” били отведени в Рига и затворени в брегови казарми. Сътрудници от КГБ незабавно започнали разпити. Заедно със Саблин на съд бил привлечен и матрос Шеин, който получил 8 години затвор. Останалите в последствие били пуснати на свобода, някои били демобилизирани, подписвайки декларации за неразгласяване на обстоятелствата по бунта.
Саблин бил затворен в „Лефортово”, където започнало следствие и изясняване на всички обстоятелства по ЧП. Саблин поел цялата вина върху себе си, не издавайки никой от своите съобщници. При първите разпити му било предявено обвинение в измяна към Родината и опит да отвлече кораба зад граница, което той категорично отхвърлил.
На 13 юли 1976 г. се състояло заключителното закрито заседание на Върховната колегия на Върховния съд на СССР, която осъдила капитан 3 ранг Валерий Саблин на смърт, признавайки го за виновен по буква „а” от член 64 от УК на РСФСР (измяна на Родината). Офицерът бил лишен от войнското звание, ордените и медалите. Присъдата била окончателна и не подлежала на обжалване по касационния ред. Президиумът на Върховния Съвет на СССР отхвърлил молбата за помилване. Още на 3 август 1976 г. Саблин бил разстрелян.
Военната колегия на Върховния съд на РФ през 1994 г. преразгледала делото на Саблин „в светлината на нови обстоятелства”. В обвинителното му заключение по „разстрелния” член „измяна на Родината” с член за воински престъпления: превишаване на властта, неподчинение и съпротивление на началството. Екзекутирания Саблин бил осъден на 10 години затвор, а на помагалият му матрос Шеин за съучастие дали 5 години вместо предишните напълно излежани осем... В определението на Военната колегия на Върховния съд на РФ от 12.04.1994 г. е оказано, че нито Саблин, нито Шеин подлежат на реабилитация.
Интересното е, че с времето изплуват все нови и нови факти. След като „Сторожевой” излязал в морето Висшето командване издало заповед да бъде спрян с всякакви средства. Полк стратегическа авиация, който бил базиран в Украйна получил задача – „да осъществи запуск на ракета X-22 от самолет Ту-22 и да потопи кораба”.

Обаче, по време на излитането, ракетата не била готова. Командирът на самолета, заедно с екипажа взел решение „да тарани кораба”. За това решение било доложено на самия Връх. Началството отговорило само с фразата „Съгласни. Чакайте заповед”. Екипажът-смъртници седял в офицерската столова и нервно пушел. След час дошла заповед – „Отбой”. Корабът бил спрян от фронтовата авиация.

капитан 3 ранг Саблин

капитан 3 ранг Саблин В. М

 

Голям противолодъчен кораб "Сторожевой"

 БПК "Сторожевой"

   


7 ноември 1502 г. След като извършва редица пиратски грабежи край Каликут, Вашку да Гама се отправя към пристанище Кочин, където сключва търговски договор с местния раджа. Той оставя там 7 кораба, които да пречат на търговията на Каликут с Кочин.

7 – 9 ноември 1824 г. Ураганен вятър и невиждано наводнение в устието на р. Нева унищожават руския Балтийски флот. Наводнението било най-голямото в Кронщат за последните 300 години. Нивото на водата се покачило с 3,7 м. Гигантските води разрушили всички укрепления и изхвърлили корабите върху скалите. В момента на бедствието в Кронщат се намирали 18 линейни кораба, 19 фрегати, 6 брига и около 40 транспортни съда. Оцелели едва 7 линейни кораба, 4 фрегати и един бриг.

7 ноември 1910 г. В мъгливо време петмачтовият гигант Preussen е блъснат от английския параход "Брайтън". Инцидентът става в Ла Манш, близо до Бийчи Хед. Носовата част и фокмачтата на "Прусия" са сериозно повредени и това затруднява маневрирането и управлението. Капитанът и екипажът не щадят сили и прилагат всичките си умения на моряци, за да докарат бедстващия съд до някое пристанище, по възможност най-близкото. За нещастие се разразява буря и трите буксира, които идват на помощ, не могат да теглят ветрохода в желаната посока. Пречи им силният вятър. Буксирните въжета се късат и не издържат. Смъртно раненият гигант остава на произвола на свирепия вятър и бурното море край вълнолома на Дувър. Впоследствие засяда в близките скали, въпреки отчаяните опити на капитан Нилсен за измъкване чрез ловки маневри.

Петмачтовият гигант Preussen

 ветроход "Preussen"

7 ноември 1941 г. Съветският моторен кораб Армения бил атакуван от германски самолет-торпедоносец He-111. След четири минути корабът отишъл под водата. На борда на кораба, който превозвал ранени от четири болници от Севастопол и Ялта, се намирали около 7 хил. пасажери. На борда се намирали 2000 неотчетени човека, които, очевидно, са били взети на кораба по молба на медицинския персонал. Оцелели само осем човека, които били спасени от стражеви катер. Макар да бил прикриван от въздуха от два съветски изтребителя И-153, от преките попадения корабът се разчупил на две и отишъл на дъното.
 


6 ноември 1472 г. В гр Кафа (дн. Феодосия) на Кримския п-в завършва пътуването на руския търговец и пътешественик Афанасий Никитин до Персия и Индия. В това пътуване той прекосява 3 морета (Каспийско, Арабско и Черно) и става един от първите европейци, проникнали във вътрешността на Индия.

Паметник на Афанасий Никитин

 Афанасий Никитин

6 ноември 1888 г. Английският пътнически кораб Нант, движейки се от Ливърпул към Хавър, се намирал на 40 мили от нос Лизард, когато го ударил германският тримачтов барк Теодор Рюгер. Ударът бил толкова силен, че параходът потънал след 3 - 4 минути. Трима човека успели да се прехвърлят от "Нант" на бака на барка. От водата успели да измъкнат само още един човек. Останалите загинали заедно с парахода. 

6 ноември 1916 г. Германският подводник U-45 напуска пристанище Евксиноград и предвождан от торпедоносеца „Строги”, се отправя през северния проход на минното заграждение във Варненския залив към открито море. На паралела на Дългия пясък (Узун кале – дн. Златни пясъци) подводникът се натъква на руска заградна мина и потъва на разстояние около две мили от брега. Успяват да се спасят само петима моряци, които са прибрани от спасителната лодка на българския торпедоносец.

Германския подводник U-45

 подводник U-45

6 ноември 1943 г. По време на охрана на конвой KMF25A край бреговете на Северна Африка германски самолет атакува и потапя американския ескортен разрушител Beatty DD-640. 12 американски моряка загиват заедно с кораба си.

 Американски ескортен разрушител Beatty DD-640

 ескортен разрушител "Beatty DD-640"

 


5 ноември 1785 г. Експедицията на Жан Франсоа дьо Гало Лаперуз достига до непозната земя, която се оказва малък пустинен остров. Същия ден Лаперуз се натъква на плитчина, на която едва не разбива фрегатите си. Тя получава името Риф на французите.

5 ноември 1787 г. В градчето Дамфис, Великобритания, е роден Джон Ричардсън, шотландски изследовател на Канадския арктически архипелаг, по професия – лекар. През 1819 – 1822 г. и през 1825 – 1827 г. участвал в експедициите на Джон Франклин. По време на втората експедиция, през 1826 г., като ръководител на морския отряд, той проучвал земите на изток от залива Маккензи, открил участък от земите на Северна Америка, дълъг повече от 1500 км. Това бил п-в Пари. Ричардсън починал на 5 юни 1865 г. в селцето Грасмир, Великобритания. 

5 ноември 1799 г. В Столовия залив (Южна Африка) стояли на котва два английски кораба: 64-оръдейният линеен кораб Скиптър и 50-оръдейният Юпитер, датският 64-оръдеен линеен кораб Олденбург и още дванадесет търговски кораба от различни страни. На сутринта неочаквано задухал силен северозападен вятър, който скоро преминал в щорм. С трясък се късали котвените въжета и бурята започнала да тласка корабите към брега. На рифовете се разбили „Скиптър”, „Олденбург” и осем търговски кораба. Само на „Скиптър” от 491 души екипаж около 400 намерили смъртта си сред крайбрежните скали. „Юпитер” успял да се спаси – под щормови платна навреме стигнал до една пясъчна плитчина и заседнал там.

5 ноември 1940 г. Въоръженият английски търговски кораб Jervis Bay бил потопен в Северния Атлантик от германския джобен линкор "Адмирал Шеер". Боят продължил 24 минути, загинали 255 човека от екипажа на "търговеца", а останалите 65 души били спасени от шведския търговски кораб "Stureholm".

Историята не свършва с това. "Stureholm" бил потопен на 11 декември 1940 г. от подводницата U-96. В този момент като военен кореспондент на борда на подводницата се намирал Лотар-Гюнтер Букхайм, който по-късно описва това събитие в книгата си "Das Boot".

 Въоръженият английски търговски кораб Jervis Bay

 търговски кораб "Jervis Bay"

5 ноември 1967 г. Вдигнато е държавното знаме на НРБ над 1623 –тонния моторен танкер „Белатрикс” – звезда от съзвездието Орион, а на 15 октомври 1968 г. е приет и еднотипният „Бенетнаш” – име на звезда от съзвездието Голяма мечка. През януари 1971 г. те са преименувани във „Въча” и „Чая”.

 


4 ноември 1493 г. Христофор Колумб открива - Гваделупа.

4 – 5 нември 1853 г. Състояли се първите сблъсъци между руски и турски бойни кораби по време на Кримската война. На 4 ноември руският патрулен кораб „Бесарабия” пленил без нито един изстрел турския параход „Меджари Теджарет”. На следващия ден – 5 ноември, руската параходна фрегата „Владимир” под командването на капитан-лейтенант Григорий Бутаков открила турския кораб „Перваз-Бухти”. С умели маневри руският кораб успял да се приближи на 100 метра от противника и да го опсипе с унищожителния огън на всичките си бордови оръдия. Турците загубили 58 души от екипажа си и били принудени да се прададат.

4 ноември 1875 г. Американският колесен параход Pacific, имайки на борда си 238 човека, под командването на капитан Хоуел, извършвал рейс от Виктория (Британска Колумбия) до Сан Франциско. Близо да нос Флатери в 8 часа вечерта при ясна видимост върху него налетял американският ветроход Орфей. Неговият капитан Сойер, знаейки, че е нанесъл на насрещния кораб смъртоносен удар, не започнал спасяване на хората, а избягал. За този сблъсък може би никой никога не би узнал, ако след четири дни американският митнически кораб "Оливър Вудкот" не бе забелязал в океана плот, на който имало човек. Това бил Нил 0'Хели — рулеви на "Пасифик". Той бил единственият оцелял след сблъсъка. Той разказал, че заради крена на левия борд екипажът на парахода не успял да спусне лодките от десния борд, че в пет лодки, които били закрепени зад гребните колела, нямало весла, че в една от спуснатите във водата лодки са се опитали да се спасят 15 жени и 6 мъже, но върху нея рухнала димоходната тръба и всички загинали. Скоро започнала буря, и "Пасифик", задържайки се още около час, се скрил под водата.

Захвърлилият в бедата хора капитан на "Орфей" повел своя кораб към остров Ванкувър и погрешно взел маяка на остров Бил за фара на нос Флатери. "Орфей" налетял на плитчина в залива Барклай и бил разбит от щорм.

4 ноември 1888 г. По време на силен дъжд, в 2 часа през нощта, близо до нос Сент Катринс на остров Уайт норвежкият тримачтов барк Нор, който бил командван от капитан Биенус, на пълен ход ударил в десния борд английския товарен параход Сексмундхъм (2486 peг. т). Параходът веднага започнал да потъва. Англичаните успяли да спуснат на вода една спасителна лодка и гичка, на които се спасили 15 човека. Норвежците нямали намерение да спасят останалите във водата лодки, тъй като им се наложило сами да напуснат своя кораб, който също получил силни повреди в корпуса. Полупотъналият "Нор" се оказал изхвърлен на брега в района на банката Шингълс.

Полупотъналият „Нор” е изхвърлен на брега в района на банката Шингълс

 барк "Нор"

4 ноември 1914 г. На 360 мили източно от Тринидат германският крайцер Karlsruhe излязал на рандеву с въглищар за попълване на бункерите. Товаренето още не било започнало, когато в носовата част на крайцера се раздал мощен взрив, а после още няколко, които напълно откъснали носовата част на кораба. Кърмовата част на крайцера се задържала на вода 27 минути, а въглищарят успял да спаси 146 матроси от неговия екипаж. 262-а човека, в това число и командира на крайцера, загинали при взривовете.

 Германския крайцер Karlsruhe

 крайцер "Karlsruhe"

4 ноември 1981 г. Гмуркачът легенда Жак Майол установява нов световен рекорд по подводно спускане. В дисциплината гмуркане с променлив баласт (без ограничения) французинът успява във водите край о. Елба да премине психологическата бариера от 100 метра, като достига 101 метра. Две години по-късно – през 1983 г. Майол надминава този си рекорд, като се спуска на 105 м дълбочина.

 


3 ноември 1493 г. Във второто си плаване до Новия свят експедицията на Христофор Колумб открила остров Доминика от групата на Малките Антилски острови в Атлантическия океан, а на следващия ден Колумб достигнал до остров Гуаделупа от същия архипелаг.

3 ноември 1788 г. Роден е известният руски мореплавател Михаил Петрович Лазарев. През 1813 – 1816 г.с ветрохода „Суворов” осъществява първото си околосветско плаване. През 1819 – 1821 г. като командир на ветрохода „Мирний”, по време на второто си околосветско плаване, заедно с Ф.Ф. Белинсхаузен открива Антарктида. През 1822 – 1824 г. с фрегатата „Крейсер” предприема трета околосветска експедиция и става първият и единствен руски мореплавател, обиколил три пъти земното кълбо като командир на кораб. Участва в Наваринския бой като командир на линейния кораб „Азов”. Унищожава пет турски кораба и за първи път в историята на  руския флот получава най-високото бойно отличие – Георгиевски флаг и вимпел. От 1837 г. почти до смъртта си (1851 г.) командва руския Черноморски флот. Възпитава блестящи флотски командири, между които Г.И. Бутаков, В.Е. Корнилов, П.С. Нахимов и др.

 Руския мореплавател Михаил Петрович Лазарев

 Михаил Петрович Лазарев

3 ноември 1891 г. Във Велико Търново е роден Сава Николов Иванов (Савичката), един от строителите на българските ВМС и деец на БНМС. Възпитаник е на Морския кадетски корпус в Санкт Петербург. Бил е командир на водосамолетната станция във Варна, началник на Морското машинно училище, на Дунавската речна полицейска служба, а от декември 1935 до началото на 1938 г. е началник на Черноморския ни флот. Уволнен е от него през 1939 г. Написва „История на Дунавската флотилия”, студията „Противоподводната и противовъздушната отбрана на морското крайбрежие”, съставя „Правилник за управление на българския флот в мирно време”. Най-значимият му научен труд е „Библиография на Черно море и крайбрежията му”.

3 ноември 1906 г. На проведената в Берлин Международна радиотелеграфна конференция е подписана конвенция, с която се установява като единен международен сигнал за бедствие при радиовръзка по море сигналът „SOS”. Радиостанциите на страните, подписали конвенцията се задължават да го приемат незабавно. С въвеждането на този сигнал се отменят всички други сигнали за бедствие на фирмите производителки на радиоапаратура, например сигналът на немската „Сляби Арко” – „SOE” и на „Компания Маркони” – „CQD”. 

3 ноември 1977 г. Във Варна вдига държавното знаме флагманът на българското корабостроене и корабоплаване, 100000-тонният танкер „Хан Аспарух”, построен в КК „Г. Димитров”. Ръководството му е поверено на к.д.п. Видьо Видев и гл. мех. Петър Цаперков.

 


2 ноември 1785 г. Британският изобретател Лайънъл Лъкин патентовал най-стария познат и употребяван вариант на спасителната лодка. За своя модел той ползвал по-стар вариант, създаден във Франция, но не влязъл в употреба. Той бил изпробван на река Сена. Според някои данни разполагала с въздушни торби, които да я задържат на повърхността, ако се напълни с вода.
Лайънъл Лъкин е роден през 1742 г. в Дънмоу, графство Есекс. Неговата лодка, съществено подобрен вариант на френския си предшественик, е изпробвана за пръв пък в р. Темза, като изобретателят е лично поощрен за изобретението си от британската кралска фамилия. Лодката на Лъкин била дадена за изпробване от лодкарите по Темза. Някои обаче побързали да я дискредитират, като я ползвали за контрабанда. Тъй като била „непотопяема”, превозваните с нея стоки били гарантирани.
В дизайна на Лъкин присъстват удебелени стени, баланс срещу преобръщане и по-лесни начини за изгребване на водата, попаднала в лодката. На следващата година изобретателят пуска нов модел, създаден по поръчка на д-р Джон Шарп, архидякон в Нортъмбърленд. Той се ползва в продължение на години. Лъкин умира през 1834 г., а на надгробната му плоча пише: „Лайънъл Лъкин беше първият, който създаде спасителната лодка и с изобретените от него принципи на сигурността спаси много човешки животи и собственост при корабокрушения.
Въпреки очевидните постижения първенството му се оспорва от мнозина. Уилям Удхев претендира, че пръв е създал спасителната лодка, но Лъкин е бил по-опитен при налагането на своя модел. Претенции има и Хенри Грейтхед, пуснал на вода през 1790 г. 30 лодки, наречени „Оригинал” и ползвани в продължение на 40 години

2 ноември 1806 г. В Типеръри, Великобритания, е роден английският арктически мореплавател Хенри Келет. През 1848 – 1850 г. осъществява плаване с хидрографския и изследователски кораб „Хералд”, по време на което открива остров и му дава името на кораба си. Включва се в експедицията на Едуард Белчър, изпратена в Канадския арктически архипелаг да търси изчезналата експедиция на Джон Франклин. Участва в описването на о. Принс Патрик, северозападното крайбрежие на о. Мелвил, протока Келет. Умира на 1 март 1875 г.

2 ноември 1856 г. В Атлантическия океан край остров Нантъкет се сблъскват американският барк Адриатик и железният френски колесен параход Ле Лионе (1650 рег. т). Вторият кораб потъва, като броят на жертвите достига 200 души.

2 ноември 1916 г. Късно вечерта, на връщане от боен поход край Шетландските острови, германската подводница U-20 приела радиограма от борда на U-30, която съобщавала за бедствие. От строя били излезли и двата дизела – единият напълно, а другият частично. В 02,00 часа на 3 ноември U-20 била вече при авариралата U-30, и двете с малък ход поели към базата.
На 4 ноември, при гъста мъгла край бреговете на Ютландия, те заседнали на плитчина поради неточно определяне на мястото. На другия ден на помощ им се притекли крайцери и разрушители. До идването им U-30 успяла сама да се снеме от плитчината, а U-20 след поредица от неуспешни опити била напусната от екипажа си и взривена.

2 ноември 1935 г. Закупен е най-големият търговски кораб на БТПД „Родина”. По време на Втората световна война е милитаризиран от германското командване. В нощта срещу 20 септември 1941 г. параход „Родина” се натъква на мина и потъва край устието на река Ропотамо.

2 ноември 1942 г. Този ден се оказал фатален за корабите, носещи името Empire. Два от тях били построени по време на Първата световна война, а другите три – новопостроени. „Empire Antelope”, „Empire Leopard” и ”Empire Sunrise” били торпилирани от германската подводница U-402 североизточно от Нюфаундленд в състава на конвой SC-107. „Empire Gilbert”, движещ се самостоятелно северозападно от Исландия бил потопен от U-586, a „Empire Zeal” потънал северозападно от бреговете на Бразилия, потопен от италианската подводница „Leonardo da Vinci”. Общо загинали 108 мъже при потъването на петте кораба.

 


1 ноември 1501 г. Експедицията на Америго Веспучи открива на източното крайбрежие на Южна Америка залива Тодуш душ Сантуш, днес залива Байя в Аржентина.

1 ноември 1880 г. Роден е Алфред Лотар Венегер – германски метеоролог и изследовател. През 1906 – 1908 г. участвал в експедицията на Мюлиюс Ериксен като метеоролог на парахода „Дания”. Проучвал източното и западното крайбрежие на Гренландия, а през 1930 г. под негово ръководство започнала да работи изследователската станция „Айсмит”. Събрал първите сведения за вътрешността на Гренландия и обосновал своята теория за дрейфа на континентите. Загинал (вероятно на 20 ноември 1930 г. ) при опит да се добере до станцията. 

1 ноември 1894 г. Руският пътнически параход Владимир потънал край Одеса след сблъсък с италианския параход Columbia Загинали повече от 200 човека. 

1 ноември 1894 г. Английският параход Wairapa се разбил на камъни по крайбрежието на Нова Зеландия. Загинали 134 души. 

1 ноември 1912 г. Капитан ІІ ранг Димитър Добрев е назначен за началник на подвижната отбрана и отряда торпедоносци. Под негово командване отрядът предприема плаване и достига траверса на Инеада. Проверява италиански кораб, а на следващия ден предприема търсене на румънски кораб, за който се предполага, че пренася тайно оръжие за турската армия. Параходът е заловен и откаран във Варна. На 4 ноември отрядът се отправя към Кюстенджа за да атакува турския крайцер „Меджидие”. Замислената операция обаче не се осъществява поради изключително бурното море и повредите, които претърпяват „Храбри” и „Шумни”. 

1 ноември 1918 г. В пристанище Пола италианските диверсанти Рафаеле Росети и Рафаеле Паолуци поставят магнитна мина на борда на австро-унгарския линеен кораб Viribus Unitis. В резултат на взрива на мината корабът се преобръща и потъва.

Австро-унгарския линеен кораб "Viribus Unitis"

 линеен кораб "Viribus Unitis"

1 ноември 1969 г. Официално е открит Плаващ док №1 на КРЗ „Одесос” – Варна. Построен е в Клайпеда. Спуснат е на вода през декември 1968 г. Във Варна пристига през октомври 1969 г. Има товароподемност 4500 т. На 29 октомври 1969 г. пръв в него влиза моторен танкер „Росица”. В деня на откриването на съоръжението за докуване е вдигнат моторен кораб „Карлово”. С въвеждането в експлоатация на плаващия док до известна степен се облекчава претовареният Сух док.


Още за военноморските сили


Източник: Logo-Okean

{START_COUNTER}